Bukvarević: Podrška izgradnji spomen-obilježja Grebak

Fena
Bukvarević: Podrška izgradnji spomen-obilježja Grebak

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević boravio je danas u Foči (FBiH), na poziv općinskog načelnika Zijada Kunovca, s kojim je, između ostalog, razgovarao o organizaciji manifestacije Grebak i pružanju podrške izgradnji spomen-obilježja Grebak.

Bukvarević je nakon sastanka novinarima kazao da je važno razvijati kulturu sjećanja na sve branioce, na značajne datume iz perioda agresije na BiH i na značajne bitke iz odbrane države.

"U odbrambeno-oslobodilačkom ratu Grebak zauzima posebno mjesto i ta važnosti se u kontinuitetu mora isticati", rekao je Bukvarević.

Dogovoreno je da bude formiran poseban organizacioni odbor od svih nivoa vlasti i organizacija, da bi spomen-obilježje Grebak bilo završeno.

"To je neophodno jer je to naša zadaća prema onima koji su uspjeli odbraniti državu, a posebno smo razgovarali o metodama i načinu predstavljanja vremena odbrane mladim ljudima", naglasio je Bukvarević.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković izrazio je zadovoljstvo da se ozbiljnije govori o organizaciji manifestacije Grebak i što se uključilo resorno ministarstvo s nivoa Federacije BiH.

"Velika je potreba da se taj period prikaže novim generacijama", kazao je Oković.

Smatra da je formiranje organizacionog odbora koji će činiti predstavnici više nivoa vlasti pozitivan korak koji obećava.

Načelnik Kunovac smatra da će uključivanje Ministarstva za pitanja boraca FBiH znatno olakšati organizaciju manifestacije Grebak i izgradnju spomen-obilježja.

"Sretni smo da se ministar Bukvarević uključio u ovu priču, konačno ćemo ozbiljno krenuti s organizacijom ove manifestacije i izgradnjom spomen-obilježja", dodao je Kunovac.

Bukvarević je prije sastanka u zgradi Općine položio cvijeće na centralno spomen-obilježje braniocima Ustikoline, zajedno s premijerom Okovićem, kantonalnim ministrom za boračka pitanja Enizom Halilovićem te načelnikom Kunovcem i predsjednikom udruženja demobilisanih boraca s područja općine Foča Admirom Kuljuhom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije