Budžet skoro pet milijardi KM: Više novca za poljoprivedu, borce, raseljene...

M. R. S.
Budžet skoro pet milijardi KM: Više novca za poljoprivedu, borce, raseljene...
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Jelka Milićević

Federalna vlada danas je utvrdila budžet FBiH za iduću godinu u iznosu od skoro pet milijardi KM. Prijedlog budžeta i propratnih zakona upućen je Parlamentu FBiH po hitnoj proceduri.

Budžet za 2020. godinu skoro duplo je veći nego ovogodišnji jer Zavod PIO FBiH iduće godine prelazi na trezorsko poslovanje.

„Proračun je veći za 2,2 milijarde KM i iznosi gotovo pet milijardi KM. Tih pet milijardi KM traži odgovorno upravljanje. Primici su veći za 585 milijuna KM i odnose se na kratkoročne i dugoročne zajmove i kredite. Što se tiče rashoda, troškovi administracije su zadržani na istoj razini“, kazala je danas Jelka Milićević, federalna ministrica finansija.

Dodala je da su svi budžetski korisnici tražili povećanje broja zaposlenih, ali i da ona smatra da se sa istim brojem ljudi, boljom preraspodjelom i organizacijom, mogu postići efekti.

Napomenula je da će samo FUP imati 50 više zaposlenih, a Ured za reviziju šest više.

Ministrica finansija je istakla da je budžetom za iduću godinu planirano više novca za poticaje poljoprivrednicima koji će iznositi 87 miliona KM, što je 18,3 miliona KM više nego ove godine.

I transferi za raseljene bit će veći, i to za sedam miliona KM, dok je 30 miliona KM planirano za sanaciju zdravstvenih ustanova, što je 24 miliona KM više nego ove godine.

Sa sjednice - undefined

Foto: Vlada FBiH: Sa sjednice

„Novina je novčana egzistencijalna naknada braniteljima i za provedbu novog Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji planirano je 50 milijuna KM. Nacrt zakona o zaštiti obitelji s djecom je usvojen u Zastupničkom domu i u idućoj godini smo predvidjeli sredstva za njegovu primjenu u iznosu od 20 milijuna KM“, rekla je Milićević.

Budžetom za 2020. je predviđeno i 15 miliona KM za sufinansiranje kreditne linije za stambeno zbrinjavanje mladih, kao i 21 milion KM za niže nivoe vlasti. Za modernizaciju željezničke infrastrukture ide pet miliona KM, a za cestogradnju 115 miliona KM.

Na pitanje o Zavodu u Pazariću, a imajući u vidu najavljenu mogućnost blokade računa zbog poreskih dugovanja, Milićević je odgovorila da svi oni u Vladi žive svaki dan sa Zavodom, te da bi kao ministrica rada rekla „dajte da izdvojimo sredstva“, ali je ona ministrica finansija i za nju je dug Zavoda isti kao dug svakog drugog poreskog obveznika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije