Nermin Mandra: Budžet Općine Kakanj u šest godina povećan za 100 posto

K. S.
Nermin Mandra: Budžet Općine Kakanj u šest godina povećan za 100 posto
Foto: Arhiv / Nermin Mandra
Seriju tekstova "Godinu dana nakon izbora", koju portal Radiosarajevo.ba objavljuje s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata, nastavljamo s Općinom Kakanj.

Općina Kakanj nalazi se u centralnom dijelu BiH, 50 kilometara sjeverno od Sarajeva. Ova sredina poznata je po snažnoj industrijskoj proizvodnji i rudarstvu. Na području općine Kakanj živi 38.937 stanovnika po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Nermin Mandra (SDA) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 13.085 glasa ili 72,88 posto. Njegov protukandidat Adnan Čobo (SDP) osvojio je 2.671 glas ili 14,88 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Nermin Mandra u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o mnogobrojnim realiziranim projektima, povećanu budžeta općine, sve snažnijem razvoju kulture, sportskim uspjesima kakanjskih klubova,

Radiosarajevo.ba: Koje sektore smatrate za najveći potencijal vaše lokalne zajednice?

Najveći potencijali Kaknja su industrijski sektor, prvenstveno ugalj, električna energija i cement). Tu je i veliko šumsko bogatstvo, veletrgovina lijekovima, proizvodnja sistema za spavanje, proizvodnja i prodaja namještaja, građevinarstvo, usluge u naftnoj i procesnoj industriji, metalski sektor, poduzetništvo i poljoprivreda.

Radiosarajevo.ba: Šta su vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Prioriteti na kojima ćemo raditi će biti lokalni ekonomski razvoj i smanjenje broja nezaposlenih. Trudit ćemo se da održimo kontinuirani rast budžeta i prihoda koji pripadaju lokalnim zajednicama. Radit ćemo na novim infrastrukturnim i ekološkim projektima. Tu su i novi generacijski projekti poput izgradnje nove sportske dvorane, pored postojeće koja ne može odgovoriti na sve zahtjeve uspješnog kakanjskog sporta. Očekujemo novi zamah u oblasti sporta, kulture i obrazovanja.

Radiosarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća za vrijeme vašeg mandata – šta je do sada urađeno?

Najveći uspjesi su povećanje općinskog budžeta za 100 posto. Budžet Općine Kakanj je 2012.godine iznosio 12 miliona KM, u 2018.godini on iznosi 24 miliona KM. Imamo najbolje pogodnosti za investicije u BiH. Imamo podsticaje za pokretanje poduzetničke djelatnosti, kroz projekat “Pokreni svoj posao” u Kaknju. Značajan rast broja zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih. Realizirali smo neke od generacijskih projekata, poput izgrađenog novog Doma kulture, nove zgrade Općine Kakanj, Muzej Kaknja, Galerija likovne umjetnosti, muzička škola u Kaknju, novi hemodijalizni centar, gradnja nove sportske dvorane je u toku. Povećali smo izdvajanja za sport na 1.000.000 KM u 2017.godini sa skromnih 250.000 KM koliko je iznosilo 2012.godine. Kada je u pitanju sport, imamo pet kakanjskih premijerligaša u nogometu, košarci, odbojci, rukometu i kuglanju. Velika ulaganja su u oblasti kulture, jer se u Kaknju produciraju i pozorišne predstave.

Napredak je ostvaren u oblasti socijalne i fizičke sigurnosti građana. Izgrađeno je pet zgrada socijalnog stanovanja, osigurane su stipendije od srednje škole do doktorata, uspostavljen je video-nadzor, kupljen savremeni radar za potrebe Policijske stanice Kakanj, osiguran fond za pomoć u liječenju građana, kao i pomoć za opremanje novorođene djece.

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Nismo uspjeli realizirati detaljnu, obimnu i sveobuhvatnu glavnu gradsku saobraćajnicu i cjelokupnu gradsku jezgru. Razlog je dugotrajna tenderska procedura izbora izvođača radova. Uložena je žalba, pa riješena žalba, pa opet uložena žalba, pa riješena, pa opet podnesena žalba, i tako više od 10 puta, u nedogled.

Radiosarajevo.ba: Možete li navesti najveće probleme koje imate u općini i kako planirate ih rješavati?

Najveći problem je nezaposlenost koju nastojimo riješiti kroz stalan i kontinuiran lokalni ekonomski razvoj koji se temelji na pogodnostima za investicije koje su najbolje u BiH, na podsticajnom programu “Pokreni svoj posao u BiH”, na brojnim poticajima u poduzetništvu i poljoprivredi. Ostvarenje prihoda od koncesija za korištenje rudnog bogatstva, pokrenuta i tužba u vezi ovog problema, ima naznaka da će lokalna zajednica uspjeti ostvariti ovu vrstu prihoda koji joj pripada.

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu saradnje?

Nemamo zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama. Otvoreni smo za saradnju.

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom periodu na području lokalne zajednice otvorene ili obnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

U periodu 2012-2017.godina u Kaknju je izgrađeno: Dom kulture, zgrada Općine Kakanj, hemodijalizni centar, Muzej Kaknja, Gradska galerija, zgrada Policijske stanice, ambulanta porodične medicine u Zgošći, društveni dom u MZ Čatići, nekoliko poslovnih/proizvodnih objekata u Poduzetničkoj zoni Vrtlište “Delta Petrol”, “Elektrovar”, “EU Explosive“, “Trgošped”, “Beged”, fabrika madraca “Moj san”, poslovni objekat “Inkos”, obnovljeno je: zgrada Općinskog suda, zgrada Centra za socijalni rad, kuglana, upravna zgrada Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj, utopljene su osnovne škole “Hamdija Kreševljaković” i “15.april”, u toku je izgradnja: ambulante porodične medicine u Krševcu, izgradnja nove sportske dvorane u Kaknju, izgradnja poslovnih/proizvodnih objekata: fabrike madraca “Moj san”, fabrike namještaja “DSM Trade” i firme “Enikon”, koja se bavi izgradnjom i montažom industrijskih, energetskih i procesnih postrojenja. Smatramo da lokalni ekonomski razvoj nisu samo pogodnosti za investicije i podsticaji u poduzetništvu. Ulaganje u sport i kulturu je također lokalni ekonomski razvoj, jer je lokalni nivo vlasti najbliži građanima i mora odgovoriti na sve konkretne potrebe građana.

Osim toga, investitori dolaze u sredine gdje ima i sporta, i kulture, i rezultata, dakle gdje ima intenzivnog društvenog života i aktivizma.

Godinu dana nakon izbora javnosti u Bosni i Hercegovini želi znati kakva su dostignuća u prvoj godini mandata načelnika/-ica i gradonačelnika. U tu svrhu portal Radiosarajevo.ba je na adrese svih lokalnih zajednica poslao ista pitanja. U narednim danima objavljivat ćemo pristigle odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije