FBiH na klimavim nogama: Da li će biti penzija nakon 1. februara

K. S.
FBiH na klimavim nogama: Da li će biti penzija nakon 1. februara
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Sjednica Parlamenta FBiH
Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je 9. januara 2019. godine budžet Federacije BiH za 2019. godinu.

Međutim, da bi taj budžet bio na snazi potrebno je da ga potvrdi Dom naroda.

Problem po Federaciju BiH u tome je što nije konstituisan novi saziv Doma naroda, a legitimitet starog saziva je upitan, jer je njihov mandat četiri godine.

Nakraće rečeno, ukoliko ne bude usvojen budžet do 31. januara ili pak ne bude donesena odluka o privremenom finansiranju koja bi trajala do 1. marta, doći će do toga da neće biti penzija, invalidnina, a svi oni koji primaju plaću iz budžeta FBiH mogli bi ostati bez nje.

Zastupnik stranke Narod i pravda u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nermin Muzur izjavio je za Radiosarajevo.ba da trenutno ne zna ko čini većinu u Domu naroda, te kakav je odnos snaga tamo između pozicije i opozicije.

“Predstavnički dom Parlamenta FBiH je 9. januara 2019. godine po hitnoj proceduri usvojio budžet za 2019. godinu. Taj budžet je trebao biti izglasan i na Domu naroda da bi prošao”, kratko je kazao Muzur.

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nasiha Pozder pojašnjava za Radiosarajevo.ba da ukoliko Dom naroda ne potvrdi budžet, da će se ići na odluku o privremenom finansiranju, ali da je to samo privremeno do marta.

Na pitanje ima li stari saziv Doma naroda legitimitet da potvrdi budžet, naša sagovornica kaže da tu postoje oprečna mišljenja.

“Po jednima, delegati koji su izabrani u Dom naroda imaju mandat od četiri godine i njima je mandat naravno istekao. S druge strane, pravno tumačenje je da sve dok se ne izaberu novi delegati stari ostaju u mandatu”, navela je Pozder.

Precizirala je da i odluku o privremenom finansiranju moraju potvrditi oba doma u Parlamentu FBiH.

“S obzirom na to da je predsjedavajući starog saziva Doma naroda iz HDZ-a mislim da oni nemaju interes ni da se sazove Dom naroda. Bojim se da nije baš tako optimistično, osim ako se ne formira novi saziv Doma naroda čim prije. Oba doma moraju potvrditi i budžet i odluku o privremenom finansiranju”, rekla je Pozder.

Ocijenila je da Federaciji BiH prijeti neka vrsta blokade kao u slučaju Mostara, jer nije donesen budžet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije