Britanski historičar upozorava: Treba se plašiti novih oružanih sukoba na Balkanu!

Radiosarajevo.ba
Britanski historičar upozorava: Treba se plašiti novih oružanih sukoba na Balkanu!
Arhiv / Marko Attila Hoare

Da, apsolutno se trebamo plašiti novih oružanih sukoba, upozorio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba poznati britanski historičar i vanredni  profesor na SSST Univerzitetu u Sarajevu Marko Attila Hoare.

Piše: Faruk Vele

Komentiraući sve intenzivnije rasprave o redefiniranju granica na Balkanu, posebno u kontekstu Kosova i Srbije, gdje se BiH uzima kao svojevrsna moneta za potkusurivanje, profesor Hoare je ukazao na opasnost takvih politika za Bosnu i Balkan. Posebno s ovim historijskim iskustvom.

Hoare: Bosanski muslimani su dali odlučujući doprinos uspjehu Tita i partizana

"U vremenu kada je zapadni savez u stanju povlačenja i zbunjenosti; kada se na čelu SAD nalazi predsjednik koji potkopava NATO savez i druguje sa Vladimirom Putinom; gdje Putin sistematski traži da poveća svoj uticaj širom Evrope i da potkopa kako NATO tako i Evropsku uniju, vrlo je moguće da će biti još turbulentnosti na Balkanu; a možda i vojnih sukoba ", upozorava profesor Hoare.

On je za Radiosarajevo.ba kazao i gdje vidi najveću opasnost.

"Sasvim je moguće da RS, na čelu sa Dodikom ili nekim njegovim nasljednikom, uz podršku Moskve, Beograda i možda Zagreba, pokuša da se odcijepi od BiH. Možda će biti teško boriti se protiv takvog jednog pokušaja. Prema tome, vrlo je važno da narod u BiH, Balkan i Evropa generalno budu spremni na takvu krizu kada do nje dođe", zaključio je Hoare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije