Theresa May o Srebrenici: Istrajni duh je zasjao i u najtamnijim trenucima nasilja

Radiosarajevo.ba
Theresa May o Srebrenici: Istrajni duh je zasjao i u najtamnijim trenucima nasilja
Velikim brojem prigodnih manifestacija diljem Velike Britanije i ove godine se obilježava 23. godišnjica genocida u Srebrenici, najstrašnijeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rada.

Tokom “Sedmice sjećanja na Srebrenicu” od 8. od 15. jula, čak 1.200 volontera iz lokalnih zajednica će upriličiti komemoracije pod pokroviteljstvom organizacije “Sjećanje na Srebrenicu” ("Remembering Srebrenica"), potvrđeno je za Radiosarajevo.ba u toj organizaciji.

Piše: Faruk Vele

Svih 1.200 volontera su posjetili Srebrenicu i u sklopu programa “Lekcije iz Srebrenice”, koji je uspostavila organizacija “Sjećanje na Srebrenicu”, a kao bi učili o genocidu.

Istrajni duh 

Ovim povodom premijerka Velike Britanije Theresa May odala je priznanje žrtvama genocida u Srebrenici, prenijeli su nam iz britanske organizacije. Sa premijerkom May susreo se i predsjedavajući i osnivač organizacije "Remembering Srebrenica" dr. Waqarom Azmi OBE.

Dok se sjećamo onih koji su toliko trpjeli, sjećamo se i istrajnog duha koji je zasjao čak i u najtamnijim trenucima nasilja, tog “Čina hrabrosti” koji “Sjećanje na Srebrenicu” ove godine odabralo kao svoju temu. Sjećamo se muškaraca i žena iz svih zajednica koji su prkosili snajperskim mecima i minama kako bi pomogli onima kojima je to bilo potrebno.

Sjećamo se onih koji su davali hranu i sklonište ljudima koji su smatrani njihovimneprijateljima. Sjećamo se kako su svi radili zajedno kako bi izgradili bolju Bosnu i Hercegovinu nakon što je oružje zašutjelo. Ove priče o hrabrosti i nadalje nadahnjuju ljude diljem svijeta u vrijeme kada razmišljamo o potrebi osnaživanja pojedinaca da govore protiv svih oblika mržnje i netrpeljivosti; a sve kako bi izgradili otpor u našim zajednicama; i potaknuli nadu, a ne strah“, poručila je premijerka May.

Iz “Remembering Srebrenica podsjećaju da se 11. jula obilježava 23. godišnjica genocida u kojem je više od 8000 muškaraca i dječaka, bosanskih muslimana, u Srebrenici sistematski ubijano zbog njihove islamske vjere, dok su hiljade žena bile mučene i silovane.

Žrtva genocida i etničkog čišćenja Nusreta Sivac i Dr. Ilijaz Pilav, jedan od pet ljekara koji su bili stacionirani u bolnici u Srebrenici tokom genocida, a čije je svjedočenje pomoglo dokazivanju istine i presudi za ratne zločince poput Ratka Mladića, govorit će na nacionalnoj komemoraciji posvećenoj genocidu u Srebrenici. Komemoracija će se održati u Guildhalu, u Londonu.

“Naša tema ove godine je Čin hrabrosti, koja služi kao podsjetnik da nada i zajedničkeveze čovječanstva mogu pobijediti i u najtamnijim vremenima. Svi smo pozvani da izvučemo snagu i inspiraciju od onih koji su tokom genocida i etničkog čišćenja u najgorim zvjerstvima u Evropi od Drugog svjetskog rata bili dovoljno drski da se odupru ideologijipodjele, zaštite svoje susjede i progovore u korist  istine i pravde. Štafeta hrabrosti je sada predata dalje. Na nama je da naučimo lekcije iz Srebrenice“.

Rt Hon James Brokenshire, ministar za stanovanje, zajednice i lokalnu samoupravu, koji će održati glavni govor na britanskoj komemoraciji povodom genocida u Srebrenici je kazao da je ponosan što se ministarstvo na čijem je čelu uspjelo podržati rad organizacije „Sjećanja na Srebrenicu“ u svemu što čini u spomen na žrtve genocida u Bosni i Hercegovini, kao i kroz rad u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Hrabrost dolazi u mnogim oblicima. Bez obzira na to da li je hrabro govoriti protiv ubitstva i seksualnog nasilja, hrabrosti da zaštitite svoje komšije, hrabrosti preživjelih da svjedoče. Bez tih djela hrabrosti nikada ne bismo mogli saznati za srazmjer i veličinu zločina počinjenih prije 23 godine“.

Inače, prošle je godine u Velikoj Britaniji održano više od 2.000 komemoracija u danima prije i poslije 11. jula. Velika Britanija je domaćin je najvećoj komemoraciji posvećenoj Srebrenici na svijetu.

Sjećanje u šest regiona

Osim komemoracija, Sjećanje na Srebrenicu radi sa školama diljem zemlje te je kroz obrazovne pakete zasnovanim na lekcijama iz genocida u Srebrenici i drugim obrazovnim aktivnostima doseglo do preko 75.000 djece.

Sjećanje na Srebrenicu ima šest engleskih regionalnih odbora i tri odbora za Wales, Škotsku i Sjevernu Irsku.

Ova dobrotvorna organizacija je dijelom finansirana od Ministarstva za stambena pitanja, zajednice i lokalne vlasti, a u njenom radu je podržava Ministarstvo vanjskih poslova i premijerka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije