Britanska ambasada o studiji o podjeli BiH: To su stavovi bivšeg službenika Vlade

Tanjug
Britanska ambasada o studiji o podjeli BiH: To su stavovi bivšeg službenika Vlade
/ Facebook
Ambasador Velike Britanije u Sarajevu Edward Ferguson izjavio je danas da su stavovi iznijeti u analizi objavljenoj u američkom časopisu Foreign Affairs – stavovi bivšeg službenika britanske vlade i da nemaju nikakve veze sa razmišljanjima vlade UK.

Autor analize Timothy Less bio je zaposlen u Britanskom konzulatu u Banjoj Luci.

''Ovo su stavovi bivšeg službenika koji više ne radi za Vladi Ujedinjenog Kraljevstva. Njegova analiza, prepuna manjkavosti, ni na koji način ne predstavlja razmišljanja Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Ujedinjeno Kraljevstvo je snažno posvećeno suverenitetu, teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja u regionu. Nema prekrajanja granica na Balkanu", kazao je Ferguson.

Američki časopis Foreign Affairs objavio je analizu političke situacije na prostoru zemalja bivše Jugoslavije, koji je izazvao brojne reakcije u regionu.

U Lessovoj analizi se, između ostalog, navodi da treba omogućiti secesiju nekih teritorija od postojećih država i spajanje s matičnim zemljama, možda u početku kao autonomne regije.

"Hrvatski entitet u BiH će se spojiti s Hrvatskom, Republika Srpska i sjever Kosova sa Srbijom; Preševska dolina, zapadna Makedonija i najveći dio Kosova s Albanijom. U međuvremenu, Crna Gora, koja može ostati bez albanske enklave, mogla bi ostati nezavisna ili spojiti se s proširenom Srbijom", naveo je Less.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije