Brčić: Optužnica protiv Ravnogorskog pokreta korak ka ukidanju četničkih udruženja

4
Radiosarajevo.ba
Brčić: Optužnica protiv Ravnogorskog pokreta korak ka ukidanju četničkih udruženja
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Lejla Brčić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Riste Lečića.

Optuženi se terete da su na području Višegrada i okolice, u martu 2019. godine, svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost.

Na ovu informaciju reagirala je Lejla Brčić iz Naše stranke, koja je kao ministrica pravde, u ime Vlade "Šestorke", i podnijela prijavu po kojoj je Tužiteljstvo podiglo optužnicu.

"Žalosno je što se okupljanja četnika dešavaju uz otvorenu podršku vlasti u RS. Međutim, to im je dijelom bilo olakšano i šutnjom pravosudnih organa, ali i svih onih kojima je veličanje četništva bilo samo stvar političke borbe na retoričkom planu, u smislu deklarativnih osuda da bi se postigao poneki poen u javnosti na račun izraženog antifašizma.

Nedostajalo je istinske borbe u smislu korištenja svih dozvoljenih sredstava, što uključuje i pravna, da se ovakvi događaji spriječe. Upravo iz tog razloga smo kao Vlada Šestorke 11. marta 2019. podnijeli prijavu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad zbog toga što su organizovali obilježavanje godišnjice hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića na kojoj su raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima. Uostalom prema svima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini a četnike smatraju fašistima, što oni i jesu bili", istakla je Brčić, kako su saopćili iz Naše stranke.

Brčić je naglasila da je zato podizanje optužnice više nego pozitivno.

"On neće moći zabraniti nekom da obilježava godišnjice smrti fašiste Draže Mihailovića ili da se osjeća četnikom, ali će sigurno javno ispoljavanje takvih stvari, a pogotovo u cilju zastrašivanja neistomišljenika biti ozbiljno dovedeno u pitanje.

Kao ministrica pravde sam također otprilike u isto vrijeme uputila zahtjev prema registarskim sudovima u RS da se zabrani rad 16 udruženja koji u svom nazivu imaju odrednicu ravnogorski ili četnički pokret. Upravo istrajavanje na ovoj aktivnosti će biti jedan od prioriteta u narednom periodu, jer će samo njihovo ukidanje biti konačno rješenje ovog problema. Optužnicu smatram kao korak ka tom cilju", kazala je Brčić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije