Bratić: Od usvajanja amandmana zavisi podrška Zakonu o zaštiti žrtava torture

Fena
Bratić: Od usvajanja amandmana zavisi podrška Zakonu o zaštiti žrtava torture
Print Screen / Senad Bratić

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić (SDA) predložio je danas uime Koalicije “Domovina” četiri amandmana od čijeg usvajanja zavisi, kako je naglasio, njihova podrška Prijedlogu zakona o zaštiti žrtava ratne torture, a kako ne bi bio diskiminatorski.

Amandmanima traži da se u zakonu doda i da se odnosi na osobe koje žive u Federaciji BiH, kao i da se prihvataju dokumenti nadležnih institucija tog bh. entiteta prilikom utvrđivanja statusa žrtava ratne torture te predviđa da će se u vezi s tim tražiti i mišljenje nadležnih udruženja logoraša iz Federacije BiH.

Četvrtim amnadmanom traže da se ne ograničava rok za podnošenje zahtjeva za sticanje statusnih prava po ovom zakonu, od dana njegovog stupanja na snagu.

"Ovim bi se ukinuo bilo kakav osnov za diskriminaciju bošnjačih i hrvatskih žrtava ratne torture", rekao je Bratić danas u obraćanju entitetskom parlamentu.

Smatra da je u interesu svih da se dođe do što boljih rješenja, koja neće biti kamen spoticanja.

"Zakon mora biti prihvatljiv za sve osobe koje su bile žrtve ratne torture kako bi ostvarile određena prava", rekao je Bratić.

Srpski zastupnici podržali su Prijedlog zakona o zaštiti žrtava ratne torture, za čije provođenje će biti neophodno osigurati oko milion KM iz entitetskog budžeta kako bi se isplatile određene naknade za ove kategorije.

Iz resornog ministarstva tvrde da su uvažili primjedbe predstavnika bošnjačkih i hrvatskih udruženja proteklog rata te da zakon tretira civilne žrtve rata.

U odnosu na nacrt sada je brisan član kojim je bilo predviđeno da status po ovom zakonu ne mogu da ostvare osobe koje su bile pripadnici "neprijateljskih oružanih snaga i paravojnih formacija".

Izbačen je i sporni član po kojem su osobe, prije podnošenja zahtjeva za priznavanje statusa žrtve ratne torture, morale da imaju prebivalište od najmanje tri godine na prostoru tog bh. entiteta.

Također, s tri na pet godina je produžen rok za podnošenje zahtjeva za sticanje statusnih prava po ovom zakonu, od dana njegovog stupanja na snagu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije