Bratić: Očekujem da Klub Bošnjaka stavi veto na zaključke NSRS

Radiosarajevo.ba
Bratić: Očekujem da Klub Bošnjaka stavi veto na zaključke NSRS
Print Screen / Senad Bratić

Poslanik Poslaničke grupe „Zajedno za BiH“ u Narodnoj skupštini RS Senad Bratić smatra da je obaveza Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda da blokira zaključke usvojene na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, 12. novembra.

Tim zaključcima su, kaže, ugrožena prava ne samo bošnjačkog, već i drugih naroda, jer se dovode u pitanje sigurnost i ukupno stanje u oba entiteta.

Podsjeća i da je na posebnoj sjednici upozoravao predlagače da je većina zaključaka u suprotnosti s Ustavom BiH, Dejtonskim mirovnim sporazumom te da se njima krši i Aneks 10.

„Entiteti nemaju suverenitet, već samo država BiH, niti imaju pravo na samoopredjeljenje“, rekao je Bratić za Fenu.

Zaključci, smatra, ruše i dignitet entitetskog parlamenta, a uvjeren je da u vladajućoj strukturi u RS-u imaju problem da objasne potrebu usvajanja ovih zaključaka.

Bratić je ukazao i da, dok se god se dašavaju takvi udari na Ustav i Dejtonski sporazum, neophodan je i Ured visokog predstavnika.

„Bilo bi dobro kada bi domaći političari radili u pravcu prosperiteta i boljeg standarda građana“, rekao je on.

Ambasadori zemalja članica PIK-a smatraju da se zaključci Narodne skupštine Republike Srpske zasnivaju na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega ih odbacuju.

U izjavi ambasadora, s kojom Rusija nije saglasna, tvrdi se da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za „suverenitet“ entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te da je to u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije