Brat i sestra, povratnici kod Sanskog Mosta, žive u kućici punoj štakora

Radiosarajevo.ba
Brat i sestra, povratnici kod Sanskog Mosta, žive u kućici punoj štakora
Brat i sestra Miodrag i Dušanka Jagodić, povratnici u selo Podovi, udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, žive u krajnjem siromaštvu boreći se s bolešću i teškim životnim problemima, a najčešći i najneželjeniji gosti su im štakori.

Mještani ovog sela podno planine Mulež kažu kako se radi o osobama s duševnim poteškoćama o kojima nema ko da brine, a na pitanje koliko imaju godina brat i sestra nisu mogli da odgovore, prenose Nezavisne novine.

Inače, preživljavaju od skromne novčane pomoći koju ionako neredovno dobijaju, a komšije i dobri ljudi im ponekad pomažu u hrani i svakodnevnim potrepštinama. Jagodići kažu kako nemaju porodicu, brat i sestra se nikada nisu ženili ili udavali i od malih nogu žive skupa.

Njihov skromni dom je kućica izgrađena sredstvima međunarodnih humanitarnih organizacija, u kojoj stanuju lišeni elementarnih životnih uslova.

Unutrašnjost kuće je potpuno neuređena, zidovi su od gole cigle i nenabačeni, a betonski podovi prekriveni vlagom i memlom. Kuća nema sanitarni čvor niti vodosnabdijevanje, pa brat i sestra vodu donose s obližnjeg izvorišta.

"Sreća pa struju imamo, ali je moramo plaćati, jer čim ne platiš eto ih odmah da ti je isključe. Od uređaja ništa nemamo osim jedne sijalice", kaže nam Dušanka, odmahujući očajno rukama.

Jagodići dodaju kako im je šporet na drva dotrajao, zbog čega im je kuća uvijek puna dima, pa je moraju stalno provjetravati. Sobe u kojima borave prepune su starih i nepotrebnih stvari, a Miodrag kaže kako velike probleme imaju sa štakorima, koji im pričinjavaju veliku štetu.

"Štakori dolaze od Sane, koja je u blizini, i toliko su krupni da im ni mačke ništa ne mogu. Pokušavali smo ih otrovati na sve načine, ali otrov im ništa ne može, toliko su jaki", priča nam Miodrag.

Njegova sestra kaže kako ima narušeno zdravlje i probleme s povišenim pritiskom, zbog čega joj je ljekar propisao tablete, ali ih zbog nedostatka novca nije u stanju kupiti.

"Živimo nikako, nema ko da nas obiđe, najviše nam trebaju hrana i lijekovi, za ostalo bismo se nekako mogli snaći", kaže Dušanka.

Dodaje kako drže kokoši i da iza kuće imaju zemlju koju obrađuju i sade neke povrtarske kulture. Jagodići nemaju telefon, a svi koji žele da im pomognu mogu ih posjetiti u njihovoj kući u selu Podovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije