Godišnjica smrti: Branko Mikulić, političar koji je bio ispred svog i našeg vremena

O. Kavazović
Godišnjica smrti: Branko Mikulić, političar koji je bio ispred svog i našeg vremena
Foto: Omer Kavazović / Radiosarajevo.ba / Obilježavanje godišnjice smrti Branka Mikulića

Tek nekoliko desetina poštovaoca lika i djela Branka Mikulića okupili su se danas na grobu Sv. Josip u Sarajevu kako bi na prigodan način obilježili 25. godišnjicu smrti, posljednjeg predsjenika SR Bosne i Hercegovine i člana Predsjedništva SFR Jugoslavije.

Branko Mikulić preminuo je u opkoljenom Sarajevu na današnji dan 1994. godine, a ostat će upamćen po tome što nije htio da napusti svoj grad kojem je dao nemjerljiv doprinos.

Sjećanje na Branka Mikulića: Odbio je sve pozive da napusti ratno Sarajevo

„Drug Branko je bio političar ispred svog i našeg vremena. Kada pogledate danas Sarajevo, kada pogledate porušene zgrade nekadašnjih giganata kao što je Unioninvest, kada vidite da su nehljebari uzeli Energoinvest, vidite da mi nemamo političara i lidera kakav je bio Branko Mikulić“, kazao je u svom govoru danas Gradimir Gojer.

On je istakao kako je Branko dao nemjerljiv doprinos u razvoju Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te da je najzaslužniji za organizaciju Olimpijade i izgradnju glavnog grada.

„Danas nemate nijednog čovjeka koji je spreman ponijeti teret kakav je nosio naš Branko. Da dovedete cijeli svijet u Sarajevo, izgradite velelepne objekte i onda dočeka njegovo rušenje i ostane u njemu. Sa svakom granatom koja je pala na Sarajevo, njemu je bilo sve teže, ali je do kraja ostao u njemu i u njemu je i sahranjen. Druže Branko, mirno spavaj i neka ti je lahka zemlja“, kazao je na kraju Gojer.

Bitno je istaći da danas na groblju nije bilo nikoga iz političkog vrha Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije