BPNP: U Sarajevu postavljen transparent "Stop genocidnoj tvorevini"

Radiosarajevo.ba
BPNP: U Sarajevu postavljen transparent "Stop genocidnoj tvorevini"
Aktivisti neonacističke organizacije Bosanski pokret nacionalnog ponosa, u Sarajevu na Eiffelovom mostu, postavili su transparent "Stop genocidnoj tvorevini".

Kako su naveli na svojoj web stranici, transparent s tom parolom su postavili u znak protesta protiv proslave 9. januara, neustavnog "Dana RS-a".

Podsjećamo, Bosanski pokret nacionalnog ponosa se zalaže za uspostavljanje nacionalne sekularne države Bošnjaka shodno europskoj praksi gdje svaka nacija ima pravo na vlastitu državu. 

IMG_20180109_113440.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Također, ova organizacija smatra da je naziv Bosna i Hercegovina neprihvatljiv jer je nastao kao simbol izdaje bošnjačkog nacionalnog ustanka Zmaja od Bosne od strane hercegovačkih velikaša i nastao je kao ustupak Otomanske imperije istim.
Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim 9. januar, "Dan RS-a“, a Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra prošle godine na posebnoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije