BPK: Povećana lokalna transmisija virusa, sve je teže pronaći klastere!

1
Radiosarajevo.ba
BPK: Povećana lokalna transmisija virusa, sve je teže pronaći klastere!
Foto: Fena / Goražde

Na klinici Podhrastovi u Sarajevu sinoć je preminula starija ženska osoba iz Goražda koja je bila zaražena koronavirusom.

Ranije je s područja Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) preminulo 14 osoba koje su bile pozitivne na COVID-19.

Kako je potvrdila direktorica Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo, u proteklih 48 sati s područja BPK Goražde na Kliničkom centru u Sarajevu testirano je 107 uzoraka, a infekcija koronavirusa potvrđena je kod 53 osobe.

Tokom vikenda oporavilo se devet osoba.

U izolatoriju na klinici Podhrastovi smješteno je pet osoba iz Goražda, dok se dvije osobe nalaze u Kantonalnoj bolnici Goražde.

Prema riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo Medine Bičo, povećana je lokalna transmisija virusa i sve je teže pronaći klastere; više je žarišta što je veoma otežavajuća situacija za suzbijanje i praćenje virusa.

Trenutno 42 osobe imaju upalu pluća i one se nalaze na kućnom liječenju, a oni bi po svim propisima trebali biti na bolničkom liječenju.

Zbog toga su, kako ističe dr. Bičo, uključeni mobilni timovi Doma zdravlja Goražde koji dva puta dnevno obilaze pacijente i daju im odgovarajuću terapiju.

"Također je utvrđeno da je sve više pozitivnih osoba mlađe životne dobi sa upalom pluća i sa blažom kliničkom slikom. Zbog toga naš glavni epidemiolog smatra da je najbolje rješenje izolacija i to je trenutno jedini način kako bi se spriječila dalja transmisija virusa", navode iz Kriznog štaba BPK.

Na području BPK trenutno je 253 oboljelih, u izolaciji je 707 osoba, dok se od početka pandemije oporavilo 285 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije