Božo Mihajlović osuđen na pet godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Božo Mihajlović osuđen na pet godina zatvora
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Božo Mihajlović

Nekadašnji rukovodioc odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine Božo Mihajlović osuđen je danas prvostepenom presudom Suda BiH na pet godina zatvora.

On je optužen za nesavjestan rad u službi jer je u periodu od 2006. do 2015. godine, kao tužitelj i rukovodilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, propustio nadzor nad radom daktilografkinje s kojom je sarađivao. 

Na taj način, kako je Tužilaštvo BiH iznijelo u završnim riječima, daktilografkinja je prisvojila novac u iznosu od 225.762 KM. 

Podsjetimo, predmet u kojem je osumnjičena daktilografkinja prebačen je u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo. Odbrana daktilografkinje tražila je da se njeno ime izbriše iz optužnice i zabrani spominjanje njenog imena, jer joj se između ostalog krše prava na odbranu. Sutkinja Amela Huskić je odlučila da se njeno ime neće spominjati na suđenju, već će se o njoj govoriti kao o daktilografkinji.

Odbijen je kao neosnovan prijedlog Odbrane da se Sud BiH oglasi stvarno nenadležnim za ovaj postupak i da se predmet protiv Mihajlovića proslijedi sudu koji je zadužen za slučaj daktilografkinje kako bi se spojili, i da se krivica utvrđuje istovremeno.

Sutkinja Huskić je ranije rekla da nisu ispunjeni uslovi za spajanje jer je postupak protiv daktilografkinje, prema navodima Tužilaštva BiH, u fazi istrage, te da je Sud BiH stvarno nadležan za djelo “nesavjestan rad u službi” u konkretnoj stvari.

Optužnica protiv Mihajlovića je potvrđena 2. jula 2018. godine, a četiri mjeseca kasnije on je odbio da se izjasni o krivici, nakon čega je Sud konstatovao da krivnju negira.

Mihajlović je ranije podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Tokom dokaznog postupka, 21. maja 2019. Mihajlović je udaljen je sa ročišta zbog remećenja reda u sudnici, u kojoj je, kada je kasnije vraćen, i opomenut. On je prethodno opominjan, a rješenjem Suda je udaljen iz sudnice u trenutku kada je unakrsno ispitivao jednog od svjedoka Optužbe.

Nakon dokaznog postupka, Tužilaštvo je zatražilo da Mihajlović bude proglašen krivim za nesavjestan rad u službi, dok je Odbrana zatražila oslobađanje ili odbijanje optužnice.

Optužba je saslušala više od 40 svjedoka, među kojima su tužioci Oleg Čavka, Dubravko Čampara te Dijana Kajmaković i Mirza Hukeljić, kao i vještaka ekonomske struke.

Prvobitno su završne riječi trebale biti u martu, ali zbog pandemije koronavirusa su se održale krajem maja ove godine.

Suđenje je počelo 11. septembra 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije