Božićni prijem kod kardinala: Neka profunkcionira država u svim dimenzijama

N. Ka.
Božićni prijem kod kardinala:  Neka profunkcionira država u svim dimenzijama
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Božićni prijem u Sarajevu

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić sa saradnicima upriličio je danas božićni prijem u prostorijama Svećenićkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu zaželivši prisutnima, na početku Nove 2020. godine slogu i mir, dobro zdravlje i saradnju.

Prijemu su prisustvovali vjerski predstavnici te predstavnici društvenog-političkog života kao i predstavnicima diplomacije i kulture.

Kardinal Puljić se posebno zahvalio i pozdravio predstavnicima vjerskih zajednica u našoj zemlji i istaknuo da njihovi susreti utvrđuju put dijaloga i traženja puta saradnje..

"Mi kršćani u slavlju Božića slavimo Boga koji se rodio kao dijete, da bi čovjeka približio Bogu, čovjeku samom i njegovim suputnicima na zemlji. Tako i ovo naše druženje smatram kroz čestitanje Božića stvaranje ozračja povjerenja i otvorenosti uvažavanja naše različitosti u jednakopravnosti", rekao je Puljić.

On je kazao da su posebno zabrinuti radi zakona o povratu imovine, koji se ne donosi, a u međuvremenu se njihova imovina otuđuje, preknjižava i prodaje bez saglasnosti Crkve.

"Ne tražimo milostinju nego naše pravo da imamo od čega živjeti. Kada država pruži pomoć nije to milostinja nego vraćanje duga, jer toliko godina upotrebljava našu imovinu bez naknade, pogotovo jer je sagradila mnoga zdanja na našoj zemlji, a mi kada trebamo lokaciju moramo kupovati tu zemlju", kazao je Puljuć i dodao:

"Kada tražimo da se riješi pitanje zdravstvenog i penzionog pitanje svećenika i vjerskih službenika, toliko na to gledaju kao da mi oštećujemo državu, a ne vidi koliko je država živjela na račun crkvene imovine, valjda su zaslužili ti ljudikao građani radeći za dobro naroda.

Isto želim skrenuti pažnju na pitanje PDV-a, kojeg u svim segmentima prometa robe plaćamo, a kada se slučajno koja sredstva danu Crkvi tada se tolika digne hajka, da smo iznenađeni kako se ne uvažava da i mi imamo pravo na dio tih sredstava, kao povrat. Samo kada bi dobili povrat pola PDV-a koliko smo platili prigodom tolikih gradnji onda bi imali odbru pomoć da dostojno živimo".

Puljić je istaknuo da u 2020. godini želi da se što prije uspostavi redovna struktura Vlasti na svim razinama, kako bi narod bio zadovoljan ne samo uspostavom nego i njezinim radom.

"Želim da što prije dođe do rješenja Ustava u ovoj zemlji, što prije donešen Izborni zakon, kako bi pravda i pravednost bili jamstvo sigurnosti, neka se što prije donesu i drugi zakoni kao i podzakonski akti koji će služiti prosperitetu građana i zadovoljstvo života. Neka profunkcionira država u svim dimenzijama i vertikale i horizontale. Želim što manje otrovnih riječi u javnosti i više odgovornosti u svim strukturama, a posebno u medijim", zeključio je Puljić. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije