Bošnjački pokret najavio proteste ispred ambasade Hrvatske u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Bošnjački pokret najavio proteste ispred ambasade Hrvatske u Sarajevu
Bošnjački pokret će u srijedu 17. januara 2018. godine na Trgu djece Sarajeva, ispred Ambasade Republike Hrvatske, organizirati mirno protestno okupljanje građana.

Iz ovog pokreta naveli su da protest organiziraju zbog očite namjere vodstva ove susjedne države da politiku međudržavnih odnosa s BiH gradi na principima i ciljevima politike Franje Tuđmana iz perioda 1991.-1995. godine.

"Bošnjački pokret posjeća predsjednicu Hrvatske da je zbog zločinačke politike F. Tuđmana, G. Šuška i drugih pravosnažnom presudom Haškog tribunala potvrđena agresija Hrvatske na BiH i pokušaj da podijeli našu državu a teritorije BiH tada okupirane od vojske Republike Hrvatske pripoji tzv. velikoj Hrvatskoj državi. U istoj presudi Haškog tribunala za ratne zločine do tada preživjela šestorka vodstva HDZ Hrvatske i BiH osuđena je na više od 110 godina zatvora zbog udruženog zločinačkog pothvata, najtežih oblika ratnih zločina i masovnog protjerivanja pripadnika bošnjačkog naroda i pokušaja srpsko-hrvatske podjele Republike BiH tada već međunarodno priznate i nezavisne države i članice UN", saopćeno je iz Bošnjačkog pokreta.

Bošnjački pokretu saopćenju ističe predsjednici Republike Hrvatske da su predstavnici HDZ BiH pod direktnom sugestijom HDZ Hrvatske kao vladajuće stranke u više navrata svojim političkim djelovanjem-glasanjem u institucijama države BiH, sprječavali ili otvoreno opstruirali proces uključivanja države BiH u NATO,i time podsticali i omogućavali jačanje ruskog političkog uticaja u sprečavanja evroatlanskog puta BiH.

Protestno okupljanje, simbolično 22 građanina, održat će se pod sloganom NE tuđmanizaciji BiH i STOP ruskoj čizmi u BiH 22 godine poslije Dejtona.

Tokom ovog protestnog okupljanja, bit će predato pismo Ambasadi Republike Hrvatske upućeno predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i cjelokupnoj javnosti Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije