Bošnjaci su 'rasplakani narod' koji stalno diže dreku, bit će još referendumâ

Radiosarajevo.ba
Bošnjaci su 'rasplakani narod' koji stalno diže dreku, bit će još referendumâ
/ Anadolija
U intervjuu za srbijansko izdanje Sputnika predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovio je da manji bh. entitet nema namjeru odustati od referenduma o Danu RS-a.

Štaviše, Milorad Dodik najavljuje da RS neće oklijevati da održi još referendumâ u budućnosti po raznim pitanjima.

Na pitanje zašto je najavljeni referendum izazvao toliko reakcija Dodik je odgovorio:

"Galama je stvorena zbog navike muslimana u Bosni da sve postižu ujdurmom koju oni promovišu, a onda i zbog slabosti predstavnika međunarodne zajednice i njihovog podaničkog odnosa prema muslimanima u Sarajevu, koji se uključe u takvu igru. U suštini pokušava se da se nađe razlog za neodržavanje referenduma, jer ne mogu da ga nađu ni u pitanju, ni u pravu da se referendum održi. Dakle, referendum kao pitanje i datum uopšte nisu sporni. Vjerujem da neki u međunarodnoj zajednici pokušavaju zbog tog svog odnosa i partnerstva s muslimanima svih ovih godina da izgrade neki stav za eventualnu zabranu referenduma, što bi bilo nedopustivo, jer bi se time međunarodna zajednica pokazala isključivo kao produžena ruka muslimana u BiH - što ona, doduše, i jeste. Ali to bi bio zaista očigledan primjer njihovog nedoličnog ponašanja. U svakom slučaju referendum će biti održan, bez obzira na sve opstrukcije koje mogu da urade."

O razlozima održavanja referenduma:

"Stalna ponižavanja RS kroz nametnuta rješenja visokih predstavnika BiH. Odluke Ustavnog suda BiH, u kojem odluke donose troje stranih sudija i dva Bošnjaka, tvrdeći da je to većina i demokratija, a koji zadiru u konstitutivni karakter RS i srpskog naroda u BiH. Praksa njihovog uzurpiranja i Dejtonskog mirovnog sporazuma kao međunarodnog ugovora, a naravno ponižavanja Srba svih ovih godina… Referendum je nađeni odgovor na tu njihovu aroganciju."

O budućim referendumimâ:

"Naravno da nećemo oklijevati da održimo referendum u budućnosti po raznim pitanjima i zato oni vjeruju da ako sada ovo spriječe da će umanjiti volju srpskog naroda da se dalje bori. To, naravno, nije istina. Niti mogu spriječiti, niti mogu ugroziti volju. Ono što nikada ne smijemo dozvoliti je da u BiH budemo preglasni, ili da neko odlučuje u ime nas. Ta praksa međunarodne zajednice da ignoriše Srbe i njihovo demokratsko stečeno međunarodno pravo, kroz međunarodni ugovor koji se zove Dejtonski ugovor, sve ove godine je uvijek na neki način pravdano činjenicom da će to biti nekoliko dana galame - pa nikom ništa! Tako se i dešavalo, ali nisu očekivali da referendum bude odgovor na sve to."

O negativnim reakcijama OHR-a i visokog predstavnika:

"Da je ostalo sve u okviru dejtonskih izvornih principa BiH bi možda mogla da nađe sebe. Ovako, gradeći jedan kvazi sistem prevare, kojem je kumovao visoki predstavnik u BiH svih ovih godina, rušeći Ustav, rušeći Dejtonski sporazum, gradeći BiH po volji muslimana što više centralizovanu BiH, dovedena je BiH u glib iz kojeg se ona sigurno neće iščupati. OHR sada tvrdi da oni brane Dejton. Ako je iko rušio Dejton to su onda oni i ako je iko kriminalac međunarodnog karaktera na ovim prostorima, onda je to visoki predstavnik koji je kršio međunarodno pravo."

O budućnosti BiH:

"Postoje samo dva načina. Da se vratimo na izvorne principe Dejtonskog sporazuma, što neće ni međunarodna zajednica ni muslimani, ili, iako će to duže traje, naravno, da dođe do raspada (disolucije).

O eventualnom referendumu o osamostaljenju RS-a:

"Niko to ne isključuju, ni oni, ni mi. To je apsolutno legitimna politička tema o kojoj se može razgovarati. Ona sada nije na dnevnom redu, ali u političko principijelnom smislu, nešto što apsolutno ne treba isključiti u budućnosti. Dakle, stvari će se rješavati ili poštovanjem izvornog Dejtonskog sporazuma ili referendumom kao verifikovanim najširim oblikom odlučivanja naroda. Imali smo apsurd da se britanski ambasador u BiH miješa u unutrašnje stvari i kritikuje referendum, a njegova zemlja je samo neku nedelju ranije sprovela referendum koji je potresao čitav svijet."

O ocjenama da je referendum uvod u raspad BiH:

"Ono što je sada važno je da Bošnjaci ne odustaju od svog koncepta 'rasplakane nacije' koja šta god joj nije po volji diže dreku računajući na saosjećanje ili na položaj kod međunarodne zajednice da se uvijek njima udovoljava bez obzira šta radili."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije