Bosnia Storm Chasersi upozoravaju na jak vjetar

Radiosarajevo.ba
Bosnia Storm Chasersi upozoravaju na jak vjetar
PrtScr / Nagle oscilacije atmosferskog pritiska

Udruženje Bosnia Storm Chasers, prva bh. zajednica lovaca na oluje, za danas prognozira jak vjetar, olujan, sjevernih smjerova. Naveli su da su područja na koja se prognoza odnosi - veći dio Bosne i Hercegovine, posebno sjeverna Bosna.

Trend - umjeren do jak, mjestimično na udare i olujan vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera pri prolasku fronte prosječne brzine oko 30 km/h, udari lokalno od 50 do 70 km/h. Pri prolasku fronte vjetar mijenja smjer na sjeveroistok.

Bosnia Storm Chasers navode da se očekuju nagle oscilacije u pogledu atmosferskog pritiska koje se ogleda prvo u značajnijem padu, a potom u naglom porastu u svega 24 sata uzrokovat će izrazito brze i žestoke promjene vremena na teritoriji Bosne i Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak prijepodne prognozira se prodor hladne zračne mase u sklopu naoblačenja koje je praćeno kišom, a na planinama iznad 1.800 metara prognozira se da će prodor hladne zračne mase spustiti snježnu granicu pa će kiša postepeno prelaziti u susnježicu i snijeg.

Padavine najprije zahvataju zapadna i sjeverozapadna područja, no kako se fronta brzo premješta preko naših krajeva, do sredine dana oblačnost i padavine se šire na veći dio naše zemlje.

Pred dolazak fronte, najviše dnevne temperature izuzev sjevernih područja zemlje kretat će se između 20 i 25º, a prolaskom fronte poslijepodne slijedi značajniji pad temperature zraka za oko 10 do 15º.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije