Bosna i Hercegovina uspostavila diplomatske odnose sa još jednom zemljom

Radiosarajevo.ba
Bosna i Hercegovina uspostavila diplomatske odnose sa još jednom zemljom
Foto: MVP BiH / BiH uspostavila diplomatske odnose sa Federacijom Saint Kitts i Nevis

Bosna i Hercegovina je uspostavila diplomatske odnose sa Federacijom Saint Kitts i Nevis, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacija, ambasador Sven Alkalaj je 6. decembra u prostorijama Stalne misije Bosne i Hercegovine u UN-u potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa sa navedenom zemljom.

U ime Federacije Saint Kitts i Nevis Izjavu je poptisao stalni predstavnik ove zemlje pri UN-u ambasador Sam Terence Condor.

Kako je saopšteno, u razgovoru nakon ceremonije potpisivanja Zajedničke izjave sagovornici su razmijenili mišljenja o potencijalima za unaprjeđenje i intenziviranje bilateralne suradnje, kao i o aktualnim temama u okviru UN-a, pri čemu je istaknuta neupitna podrška multilateralnim naporima za punu realizaciju Agende 2030, to jeste postizanje 17 ciljeva održivog razvoja, s posebnim akcentom na aktivnosti u cilju sprječavanja klimatskih promjena.

BiH uspostavila diplomatske odnose sa Federacijom Saint Kitts i Nevis - undefined

Foto: MVP BiH: BiH uspostavila diplomatske odnose sa Federacijom Saint Kitts i Nevis

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine su podsjetili da je Saint Kitts i Nevis mala otočna zemlja smještena u Karipskom moru, bivša je britanska kolonija i članica je Komonvelta. Ekonomija i gotovo cjelokupan nacionalni dohodak je baziran na turizmu. Ekonomski se naslanja na Sjedinjene Američke Države koje su joj glavni ekonomski partner sa preko 60 posto udjelom u ekonomskoj razmjeni.

Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila dilomatske odnose sa ukupno 180 država od ukupno 193 članice UN-a. Preostalih 13 država su Butan, Grenada, Papua Nova Gvineja, + Tonga, Lesoto, Madagaskar, Nauru, Palau, Mikronezija, Kiribati, Centralnoafrička Republika, Somalija i Južni Sudan, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije