Bosna i Hercegovina ukupno zadužena 11,1 milijardu konvertibilnih maraka

Radiosarajevo.ba
Bosna i Hercegovina ukupno zadužena 11,1 milijardu konvertibilnih maraka
/ Ilustracija

Dokument o vanjskom i unutrašnjem dugu BiH do 30. juna ove godine trebalo bi da se nađe na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a ekonomski analitičari se ne slažu s posljednjim podacima, koji govore da se vanjski dug BiH smanjio, jer je, kako ističu, riječ o anuitetima koji dospijevaju i plaćaju se i to onda izgleda kao da je duga manje, pišu Nezavisne novine.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, ukupan dug BiH 30. juna ove godine je 11,1 milijardu KM.

Od toga vanjski dug Bosne i Hercegovine iznosi 8,2 milijarde KM, od kojih je vanjski dug Federacije BiH 4,6 milijardi, a RS 3,4 milijarde, dok na distrikt Brčko, jedinice lokalne samouprave i institucije BiH otpada oko 750.000 KM.

U informaciji koju je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora takođe piše da je do 30. juna ove godine spoljnjih kredita realizovano u ukupnom iznosu 15,8 milijardi KM, od čega je angažovano 12,7 milijardi, do je nešto malo više od tri milijarde raspoloživo u skladu s realizacijom odobrenim projektima.

U dokumentu je vidljivo da učešće starog duga u stanju vanjske zaduženosti 30. juna 2019. godine od 12,24 posto i dalje pokazuje tendenciju smanjenja, s obzirom na to da je učešće ovog duga u prošloj godini iznosila 12,80 posto, a 2017. 14,64 posto.

Stari dug čine naslijeđeni komercijalni dugovi prema Pariskom klubu kreditora, Londonskom klubu kreditora te zajmovima WBIBRD-a.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije