Bosna i Hercegovina privremeno povlači ambasadora iz Srbije

Piše: Faruk Vele
Bosna i Hercegovina privremeno povlači ambasadora iz Srbije
Print Screen / Bisera Turković

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova naše zemlje dr. Bisera Turković, pozvala je danas na hitne konsultacije u sjedište Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Aidu Smajić, rezidentnog ambasadora naše zemlje u Srbiji, saznaje portal Radiosarajavo.ba.

Ministrica Turković potvrdila navedenu informaciju za naš portal.

Ambasadorica Smajić pozvana je na konsultacije povodom izricanja prvostepene presude Višeg suda u Beogradu državljaninu Bose i Hercegovine, inače jednom od komandanata Armije RBiH Huseinu Mujanoviću, kojeg je srbijansko pravosuđe jučer nepravosnažno osudilo na 10 godina zatvora.

Ministrica Turković je potvrdila za Radiosarajevo.ba da je, također, poslala notu Srbiji, odnosno Ministarstvu vanjskih poslova nakon što je osuđen Husein Mujanović.

Uz ostalo, Turković u pismu izražava nezadovoljstvo zbog nepoštivanja koje Srbija iskazuje i krši sve ranije postignute ugovore koji tretiraju pitanje sudskih procesa ratnih zločina. Takva politika Srbije u suprotnosti je s Poveljom Ujedinjenih nacija.

BiH privremeno povlači ambasadora iz Srbije - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: BiH privremeno povlači ambasadora iz Srbije

Ministrica vanjskih poslova BiH također traži od Srbije da razmotre i ulože sve napore u zaustavljanje dosadašnje prakse u vođenju krivičnih postupaka za ratne zločine protiv građana BiH pred svojim sudovima te da iskoriste sve raspoložive resurse kako bi se ova problematika riješila u skladu s važećim međunarodnim sporazumima potpisanim između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, dajući prioritet postizanju pravde kao temeljnog cilja krivičnog postupka.

Turković je, također, zbog ovog slučaja pisala i čelnicima EU Josephu Borellu, komesaru za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, te Oliveru Varhelyiju, komesaru za proširenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije