BiH i Makedonija sa najvećom stopom nezaposlenosti u regiji

Anadolija
BiH i Makedonija sa najvećom stopom nezaposlenosti u regiji
FOTO: AA / Ilustracija / Traženje posla
Republika Slovenija u regiji ima najmanju stopu nezaposlenosti od 7,8 posto prema posljednjim pokazateljima, dok je najveća registrirana stopa nezaposlenosti u BiH i iznosi 25,4 posto.

Istovremeno, Slovenija je jedina država regije koja ima i manju stopu nezaposlenosti nego je to prosjek Europske unije, a koji prema posljednjim objavljenim pokazateljima iznosi osam posto.

Interesantno je da je Bosna i Hercegovina prema stopi nezaposlenosti lošija čak i od najgore rangirane članice EU Grčke gdje je stopa nezaposlenosti visokih 23,5 posto.

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj je prema posljedenjim pokazateljima 10,8 posto, Srbiji 14,6, a Crnoj Gori 17,4 posto, dok je u Makedoniji iznimno visoka i evidentirana je sa 22,9 posto.

Iznimno visoku stopu nezaposlenosti ima Španija i iznosi 18,2 posto, što znači u usporedbi s regijom da je Makedonija znatno lošija, dok je Crna Gora skoro na identičnoj brojci.

I dok zemlje regiona imaju visok stepen nezaposlenosti koji je jedan od uzroka napuštanja mladih i obrazovanih, ali u posljednje vrijeme i svih drugih kategorija stanovništva iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije u razvijene zemlje EU, u pojedinim članicama te zajednice se bilježi minimalna nezaposlenost.

Tako je ona u Češkoj svega 3,2 posto, Njemačkoj 3,9 posto, a Malti 4,1 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije