Izetbegović predstavio ambiciozan osmogodišnji plan: BiH na putu uspjeha

Radiosarajevo.ba
Izetbegović predstavio ambiciozan osmogodišnji plan: BiH na putu uspjeha
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / BAkir Izetbegović drži govor

Na početku Konvencije SDA koja se danas održava u Sarajevu, predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović je održao prvi predizborni govor, na kojem  je najavio veoma ambiciozne planove za BiH. U narednih osam godina, ako se ostvari taj plan, BiH bi mogla postati država blagostanja. 

Na početku govora, Izetbegović se osvrnuo na historijat Stranke demokratke akcije, posebno na ratnu prošlost i ulogu koju je SDA imala u osnivanju položaja Bošnjaka. 

 "Čovjek snuje, a Bog određuje", kazao Izetbegović podsjećajući da je Alija Izetbegović posatao šef onima koji su ga zarobili. 

Također, naglasio je da je ova stranka bila nosilac poslijeratne obnove, kao i da su u kratkim periodima, kada SDA nije bila okosnica vlasti, pravljene kardinalne političke greške.

Predsjednik ove stranke govorio je o sposobnosti SDA da "pokrene inertni dio društva", što se pogotovo vidjelo prilikom donošenja Zakona o akcizama.

"Branili su interes nacije.  Suprotstavljali se utjecajima iz susjednih zemalja, ali istovremeno surađivati s njima." - istaknuo je Izetbegović.

Dvije trećine Reforsmke agende je implementirano, rekao je,  uprkos protivljenju parlamentaraca.

U svom govoru Izetbegović se osvrnuo i na brojne zakone koji su usvojeni, smatrajući to uspjehom vlasti u kojoj predstavljaju većinu. Naveo je da je broj nezaposlenih smanjen za 60.000, te da  je istovremeno zamišljen  porast BDP-a, broja zaposlenosti, turizma.

Izetbegović  je rekao i da je BiH najmanje zadužena zemlja u Evropi.

"BiH ćemo učiniti stabilnom, evropskom državom, sa efikasnom administracijom, razvijenom privredom i infrastrukturom, te zemljom pomirenih naroda", poručio je Izetbegović.

Kada je u pitanju "Agenda SDA - BiH 2018 - 2026", predložio je da se program stranke postavi na osam godina.

Ovaj program je, sudeći po riječima Izetbegovića, u potpunosti okrenut boljitku BiH. 

Agenda podrazumijeva da će BiH 2019 dobiti Kandidatski status, te predviđa da bi BiH do kraja 2026. godine trebala postati ravnopravna članica EU.

Također, Izetbegović se osvrnuo i na ravnopravnost svih građana, što  znači da svaki građanin ove zemlje na svakom njenom dijelu treba imati pravo da se kandidira. 

Poručio je i da će ponuditi stimulativne stope za investicije, te da će obrazovni sistem uvezati sa potrebama privrede.

U svom govoru Izetbegović je najavio sve najbolje za BiH, odnosno da bi ona mogla postati članica EU do 2026. godine.

U nastavku govora, nabrojao je niz poboljšanja koja su zacrtana osmogodišnjim programom SDA.

U ovom planu dovršit će se autoput Vc i autoput Beograd Sarajevo, te brze ceste Sarajevo - Goražde i Stolac - Neum.

Tako će se autom od Sarajeva do Tuzle stizati za sat i pol, a do Bihaća za dva i pol sata.

BDP će se podići za 48% do kraja osmogodišnjeg perioda. Najavio je i povećanje penzija sa 360 do 610 KM u narednih osam godina.

 "Cilj je prosječnu platu od 850 KM podići na 1.400 KM. Realno je da bi se broj zaposlenih od 791.000 mogao popeti na skoro milion zaposlenih", kazao Izetbegović  na Konvenciji Stranke demokratske akcije.

Na kraju se kritički osvrnuo na ambiciozan plan i rekao da će mnogi smatrati ovaj plan nerealnim.

"Nerealno je bilo da će Patriotska liga, momci u patikama, prerasti u Armiju BiH. Pa se to desilo. Nerealno je bilo očekivati da će politički zatvorenici postati predsjednici, pa se to desilo." - kazao je Izetbegović.
 
Tokom današnje Konvencije SDA na kojoj su prisutna  262 člana tajnim glasanjem, odlučit će se ko će biti kandidat te stranke za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. U ovoj utrci ostali su  Šefik Džaferović i Safet Softić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije