Bosmal u Sarajevu postaje luksuzni hotel: Arapska investicija nakon Dubaija i u BiH

E. H.
Bosmal u Sarajevu postaje luksuzni hotel: Arapska investicija nakon Dubaija i u BiH
Jedna od vodećih bliskoistočnih hotelijerskih kompanija Rotana potpisala je nove ugovore i proširila svoju ponudu, a prvi put u svojoj historiji otvorit će jedan od svojih hotela u Europi i to upravo Sarajevu.

Kako navode brojni bliskoistočni mediji, Rotana je zapravo zakupila Bosmal City Centar u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, te će tako posjedovati hotel u drugoj najvišoj stambenoj zgradi na Balkanu, prenosi GulfNews.

Hotel na novoj lokaciji u Sarajevu trebao bi biti otvoren na kraju 2018. godine, a navodi se kako će nova luksuzna rezidencija posjedovati 130 dvokrevetnih i trokrevetnih soba, sa gimnastičkom dvoranom, dva unutrašnja bazena, saunom, turskim kupatilom i sobama za brojne druge tretmane.

Iz kompanije Rotana koja prvi put otvara svoj hotel na Balkanu ponosno su istaknuli svoje zadovoljstvo što će uskoro imati mogućnost da svojim gostima ponude smještaj u sarajevskoj ispostavi, čime svoje poslovanje šire i prvi put na europski kontinent.

"Potpisivanje ugovora o otvaranju novog hotela u Sarajevu, koji će nositi naziv Bosmal Arjaan veliki je uspjeh za poslovno putovanje Rotane i ovaj hotel dovodi nas mnogo bliže Europi. Dolazimo u regiju koja je iznimno atraktivna s turističkog aspekta. Ova regija ima velike ekonomske potencijale i privlači sve više putnika, ne samo turista nego i biznisena. S našim prvim hotelom u BiH strateški smo dobro pozicionirani da ponudimo svoje usluge i posjetiocima koji će se u zemlji zadržati na kraći period, ali i onima koji će ostati duže", kazao je generalni direktor Rotane Omer Kaddouri.

Ova grupacija već posjeduje brojne hotele širom svijeta, a samo u Dubaiju posjeduju njih 14, te će petnaesti hotel u ovom gradu biti otvoren otprilike kada i sarajevska poslovnica u Cayan Toweru, devetom najvećem rezidencijskom neboderu u svijetu.

Inače, prije tačno godinu dana počeo je rasplet situacije sa imovinom u Bosmal City Centru u Sarajevu. Tada je UniCredit banka Mostar putem javne prodaje na Općinskom sudu u Sarajevu potraživala 231 sta, 371 garažu, te 46 poslovnih prostora i restorana, odnosno ukupno 648 nekretnina u Bosmalu. Njihova kupna vrijednost je procijenjena na 83,4 miliona KM. 

Ipak, iako je vladala velika zainteresovanost brojnih subjekata za kupovinu prostora u Bosmalu, aukcija je na kraju otkazana , a nakon što je Općinski sud u Sarajevu odlučio u junu prošle godine da će odluka o kupcu biti donesena neposrednom nagodbom koju su postigle zainteresirane stranke za kupovinu većeg dijela nekretnina u ovoj zgradi. Tada je otkriveno i da je ukupna površina prostora na prodaju iznosila 43.915 metara kvadratnih. Više od godinu dana bilo je potrebno kako bi se otkrila informacija šta će se zaista na kraju desiti sa investicijom od 120 miliona eura, u vidu druge najviše stambene zgrade Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije