Boško Jugović: Želimo iskoristiti blizinu gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo

K.S.
Boško Jugović: Želimo iskoristiti blizinu gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo
Seriju tekstova "Godinu dana nakon izbora", koju portal Radiosarajevo.ba objavljuje s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata, nastavljamo s općinom Pale.

Općina Pale jedna je od općina koje čine Grad Istočno Sarajevo i nalazi se u Sarajevsko-romanijskoj regiji. Na području općine Pale živi 20.909 stanovnika po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Boško Jugović (SNSD) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 7.294 glasa ili 56,39 posto. Njegov protukandidat Miodrag Kovačević (Savez za Pale) osvojio je 5.640 glasova ili 43,61 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Boško Jugović u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o potencijalim općine Pale, realiziranim projektima, promociji olimpijske planine Jahorine, blizini gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo, te potrebno prekvalifikaciji kadrova radi smanjenja nezaposlenosti.

Radiosarajevo.ba: Koje sektore smatrate za najveći potencijal vaše lokalne zajednice?

Najveći potencijal imaju turizam i uslužne djelatnosti, prerada drveta i poljoprivreda.

Radiosarajevo.ba: Šta su vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Prvi prioritet bit će zapošljavanje stanovništva. Ostali prioriteti su razvoj infrastrukture, briga o mladima, razvoj kulture i sporta.

Radiosarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća za vrijeme vašeg mandata – šta je do sada urađeno?

Počeli smo sa formiranjem poslovne zone, izgrađene su ulice, završena je rekonstrukacija tunela na ulazu u grad. Pružena je podrška turističkim i kulturnim manifestacijama.

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Nismo uspjeli osigurati jači podsticaj zapošljavanju i poljoprivredi, a razlog tome je nedostatak finansijskih sredstava.

Radiosarajevo.ba: Možete li navesti najveće probleme koje imate u općini i kako planirate ih rješavati?

Imamo nezavršene infrastrukturne poslove, koji se odnose na dio kanalizacione mreže. Imamo problem sa zapošljavanjem mladih. Problem je hiperprodukcija kadrova određenog profila. Imamo nedostatak finansijskih sredstava i potreba za kreditnim zaduženjem.

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu saradnje?

Trenutno nemamo zajedničkih projekata, ali su u planu s obzirom na blizinu grada Sarajeva.

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom periodu na području lokalne zajednice otvorene ili obnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

U ovom periodu obnovljena je zgrada osnovne škole u skladu sa programom energetske efikasnosti. U narednom periodu planiramo učiniti pomake u promociji turističkih potencijala, prvenstveno Jahorine, potom maksimalno iskoristiti blizinu gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo, sačuvati univerzitetske i druge školske centre, utjecati da obuka kadrova bude u skladu sa razvojnim planovima općine i maksimalno poštovati usvojenu strategiju razvoja za naredni period.

Godinu dana nakon izbora javnosti u Bosni i Hercegovini želi znati kakva su dostignuća u prvoj godini mandata načelnika/-ica i gradonačelnika. U tu svrhu portal Radiosarajevo.ba je na adrese svih lokalnih zajednica poslao ista pitanja. U narednim danima objavljivat ćemo pristigle odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije