Bosanski lovci na oluje poslali poruku srbijanskim medijima

Radiosarajevo.ba
Bosanski lovci na oluje poslali poruku srbijanskim medijima
Foto: Facebook / Logo Udruženja "Bosnia Storm chasers"

Udruženje bosanskohercegovačkih lovaca na oluje odgovorili su na navode srbijanskih medija u kojima se govorilo kako su oni imena ciklonima koji su zadesili Balkan davali proizvoljno. 

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

" Povodom članaka u srbijanskim medijima:

U kojem dotični srbijanski meteorolog našu nomenklaturu ciklona ocijenjuje kao proizvoljnu.

Dematnujemo da u Srbiji ne postoji nomenklatura ciklona. Imena ciklonama se već duže daju od strane Serbian meteo foruma. Doista, imena ne daje tamošnji Republički hidrometeorološki Zavod ali to ne znači da imenovanje tj nomenklatura ne postoji i za teritorij Republike Srbije.

Mi smo se vodili praksom onih koji su takvo što prvi na zapadnom Balkanu uveli - praksom Crometeo foruma.

Kao prva BH zajednica lovaca na oluje smo preuzeli inicijativu i dogovorom članova i osnivača stvorili smo spisak imena koja će dobijati ciklone koje budu uticale na vrijeme u Bosni i Hercegovini.

Nama to niko ne bi trebao osporavati ili zabraniti ili ju pak nazvati proizvoljnom.. Mi samo želimo da BiH bude rame uz rame sa naprednim državama Zapada ali bitno je naglasiti da nomenklatura nije puko pomodarstvo nego praksa koja treba da zaživi i ovdje a sve zarad lakšeg arhiviranja i lakšeg snalaženja u budućnosti.

Bosnia Storm Chasers, neprofitna zajednica lovaca na oluje, će i dalje davati imena ciklonama a sve u skladu sa našim statutom i dogovorom osnivača i članova.

Mi ne tražimo od srbijanskih ili hrvatskih ili medija trećih država da u obavještavanju čitalaca koriste naša imena ciklona nego upravo imena koja su izabrana od strane Crometeo, Serbian meteo ili treće udruge (ovisno koja je država u pitanju).
Dat ćemo vam primjer velikih majskih/ svibanjskih poplava u 2014. godini - ista ciklona je imenovana ovako: 
Serbian meteo: "Tamara";
Crometeo: "Donat";
Francuska: "Ivet";

Obzirom da je BSC zajednica nomenklaturu ciklona uvela 2017. godine, dakle, ponovo prvi u BiH, zadržali smo imena (ciklone u periodu 2006-2017.) Crometeo udruge obzirom da je njihova praksa imenovanja najstarija u regiji.

Mediji u BiH bi treblo da koriste imena relevantna za BiH", saopćili su iz udruženja BH storm chasers.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije