Borut Pahor upozorio Europsku uniju: Zapadni Balkan tretirati geopolitičko pitanje

K. S.
Borut Pahor upozorio Europsku uniju: Zapadni Balkan tretirati geopolitičko pitanje
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevo Business Forum 2019: Uručivanje nagrada

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, govoreći na otvaranju Sarajevo Business Foruma 2019, izjavio da se pristup Europske unije prema Zapadnom Balkanu treba promijeniti i da se BiH i njena regija treba tretirati kao geopolitičko pitanje.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor u Sarajevu razgovarao s mladima

"Uskoro očekujemo izbore za Europsku komisiju i očekujemo da će novi saziv Europske komisije promijeniti pristup. Prvenstveno, potrebno je konsolidirati Europsku uniju a onda otvoriti pitanje proširenja. Pitanje proširenja ne može se tretirati kao tehničko već kao političko pitanje", poručio je Pahor.

Predsjednik Slovenije poručio je da Europska unija mora biti fleksibilnija prema Bosni i Hercegovini.

"Ovo vam kažem kao predsjednik jedne od 28 zemalja članica Europske unije. Kada postavite pitanje: 'Da li postoji konsenzus između svih 28 zemalja članica', odgovor je 'ne'. Međutim, ako Europska unija ne bude tretirala Zapadni Balkan kao geopolitičko pitanje, onda će to otvoriti prostor nacionalnističkim snagama koje žele mijenjati granice zemalja na Zapadnom Balkanu po etničkoj liniji, što bi moglo u konačnici dovesti i do sukoba", upozorio je Pahor.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, predsjednik Slovenije, rekao je da joj želi sigurnu i prosperitetnu budućnost u Europskoj uniji, jer samo tako BiH ima šansu za razvoj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije