Borjana Krišto o neuspjehu: Bošnjaci jednostavno ne prihvataju dogovor

Radiosarajevo.ba
Borjana Krišto o neuspjehu: Bošnjaci jednostavno ne prihvataju dogovor

'Bošnjačka strana jednostavno ne prihvaća zahtjev da jedan narod ne bira drugom političke predstavnike. Iako oni to nikada neće tako reći, to je suština, oni jednostavno ignoriraju presudu Ustavnog suda BiH'', izjavila je predsjedateljica Zastupničkog Doma Parlamenta BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Ona je tako za Hrvatski Medijski Servis prokomentirala još jedan krug neuspjelih pregovora između predstavnika HDZ BiH, odnosno HNS-a BiH i  SDA, SBB, SDP i DF-a.

Pregovori su održani u četvrtak uz posredovanje predstavnika EU i SAD. Uz medijaciju specijalnog predstavnika Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemarka, u pregovorima su sudjelovali; u ime SDA Šefik Džaferović, HDZ-a Borjana Krišto, SBB-a Damir Arnaut, DF-a Damir Bećirović, te SDP-a Damir Mašić.

Sastanak_Izborni_Zakon_RSA1.JPG - undefined

''Ništa nije dogovoreno, osim da će se razgovori nastaviti. Problem je što se bošnjačke stranke ne žele odreći mogućnosti da i dalje biraju Hrvatima političke predstavnike u Predsjedništvo i federalni Dom naroda'', kazala je Krišto.

Komentirajući ponašanje predstavnika međunarodne zajednice u pregovorima Krišto je kazala kako ''oni žele da se mi dogovorimo'', ali da izbjegavaju reći koji prijedlozi jesu, a koji nisu u skladu s presudom Ustavnog suda.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije