Boris Pavelić o Deklaraciji: Žele obavezati cijelu Hrvatsku da provodi politiku HDZ

Radiosarajevo.ba
Boris Pavelić o Deklaraciji: Žele obavezati cijelu Hrvatsku da provodi politiku HDZ
Foto: Novi list / Boris Pavelić

Boris Pavelić, publicista, novinar i kolumnista, te jedan od najvećih kritičara ekstremnog nacionalizma u Hrvatskoj, kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da je Deklaracija o položaju Hrvata u BiH koja je danas usvojena u Saboru Hrvatske, zapravo, pokušaj da se “cijela hrvatska politička scena obveže da provodi HDZ-ovu politiku prema BiH”.

Piše: Faruk Vele


“Ambicija toga dokumenta sveobuhvatna i naredbodavna, i ne sumnjam da će u bošnjačkome političkom prostoru izazvati dodatno nepovjerenje prema politici HDZ-a BiH, te uvjerenje kako se Hrvatska izravno miješa u unutarnja pitanja BiH. Deklaracija donosi HDZ-ovu interpretaciju posljednjih tridesetak godina povijesti Bosne i Hercegovine, ali ta je interpretacija potpuno podređena političkim zahtjevima Deklaracije”, smatra Pavelić.

Kako je primijetio, rat Bošnjaka i Hrvata, na primjer, spominje se samo usput, u jednoj jedinoj rečenici.

A nalazi Haškoga suda iz jedne od njegovih najopsežnijih presuda - presude šestorici čelnika Herceg-Bosne - potpuno se zanemaruju. Takvim načinom vođenja politike, koji priznaje samo ono što ti se sviđa, a odbacuje sve što ti ne ide u prilog, teško je ikoga uvjeriti da vodiš odgovornu i iskrenu politiku, te da istinski želiš harmoničnu zajednicu ravnopravnih naroda i građana”, zaključio je Pavelić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije