Borenović najavio: Sutra ću sa Šarovićem razgovarati o novoj većini na nivou BiH

Radiosarajevo.ba
Borenović najavio: Sutra ću sa Šarovićem razgovarati o novoj većini na nivou BiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / Branislav Borenović

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović, rekao je za Nezavisne da će sutra u Banjoj Luci razgovarati sa liderom SDS-a Mirkom Šarovićem i da će jedna od tema biti i mogućnosti nove parlamentarne većine na nivou BiH.

“Razgovaraćemo o svemu, pa i o mogućnosti nove parlamentarne većine na nivou BiH”, kazao je Borenović i dodao da još niko iz PDP-a nije razgovarao sa SDA o ovome.

Šarović: Ako krenem u pregovore sa SDA, imat ćemo većinu za Vijeće ministara

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je danas da ako on krene da pregovara sa SDA za njega nije problem da dostigne 22 poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, prenosi Srna. "Ako bi se to dogodilo, rekli bi da to nije legitimno.

Istakao je da je formiranje nove parlamentarne većine izuzetno složeno pitanje.

Prvo treba da dobijemo informaciju da li su propali razgovori između tri političke partije SNSD-a, SDA i HDZ BiH u vezi sa formiranjem vlasti ili još traju. Oni su potrošili godinu dana i nisu formirali novi Savjet ministara. Potrebno je vidjeti i da li je uopšte moguće imati 22 poslanika u Predstavničkom domu koji su spremni, prije svega, da odblokiraju rad Parlamenta. To je prvi preduslov da bi se uopšte moglo razgovarati o nekoj normalizaciji parlamentarnog rada koji je blokiran zahvaljujući odluci parlamentaraca iz SNSD-a koji ne žele da dostave imena članova stalnih komisija”, kazao je Borenović, koji je i poslanik PDP-a u Predstavničkom domu.

Dodaje da je u Predstavničkom domu moguće formirati neku drugu parlamentarnu većinu, ali u Domu naroda to nije moguće jer tamo od 15 mjesta osam kontrolišu SNSD i HDZ, i to zahvaljujući, kako je rekao, podršci SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije