Borenović: Pored Pelješkog mosta, BiH i Hrvatska imaju više otvorenih pitanja

Radiosarajevo.ba
Borenović: Pored Pelješkog mosta, BiH i Hrvatska imaju više otvorenih pitanja
FOTO: Radiosarajevo.ba / Branislav Borenović

Mnogo je otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine s jedne i Hrvatske sa druge strane, a izgradnja Pelješkog mosta je samo jedno od njih, rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Ukazao je da je pitanje izgradnje Pelješkog mosta veoma složeno i da ga je neophodno vezati uz druga neriješena pitanja koja imamo sa Hrvatskom.

„Prije svega, tražit ćemo od svih predstavnika RS u institucijama BiH da insistiraju na rješavanju problema odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici sa RS i BiH u Novom Gradu. Također, neophodno je konačno utvrditi međunarodnu granicu između dvije zemlje na području općina Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica“, rekao je Borenović, prenoseći stavove PDP-a.

Istakao je da je neophodno tražiti pismene garancije od Vlade Republike Hrvatske da će most na Savi kod Gradiške biti završen u ugovorenom roku od 30 mjeseci.

„Također, kada je u pitanju težak položaja našeg naroda u Hrvatskoj mi ćemo zatražiti formiranja posebne mješovite Komisije Narodne skupštine RS-a koja bi imala zadatak da sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj definiše i djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Republike Hrvatske u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj koji nije nimalo zavidan“, istakao je Borenović i izrazio stav da će o ispunjenju ovih zaključaka srpski član Predsjedništva BiH informisati Narodnu skupštinu RS u roku od tri mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije