Borci u ZDK-a ponovo na ulicama, blokiran M-4 i M-17

S. H.
Borci u ZDK-a ponovo na ulicama, blokiran M-4 i M-17
/ Danas na protestima, FOTO: Radiosarajevo.ba
Demobilizirani borci u Zeničko-dobojskom kantonu ponovo su blokirali raskrsnicu magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše.

U mjestu Karuše nalazi se oko pedeset demobiliziranih boraca koji su blokirali saobraćaj. Pripadnici MUP-a ZDK-a preusmjeravaju vozače na alternativne pravce.

Podsjećamo, zbog protesta građana i dalje je u prekidu odvijanje saobraćaja na petlji Šićki Brod (Tuzla). Naime, bivši borci ne namjeravaju prekinuti blokadu petlje niti odustaju od svojih zahtjeva, pa su se odlučili da prenoće.

Traže da im se pridruži i lično obrati federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno- oslobodilačkog rada Salko Bukvarević.

Bukvarević je već ranije pozvao predstavnike iz Tuzle da dođu u Sarajevo kako bi razgovarali, međutim oni na to ne pristaju. Demobilisanim borcima danas su se pridružili i građani, kao i tuzlanski aktivisti koji su donosili hranu i sokove.

Iako je ranije bila najavljena moguća akcija Specijalne jedinice, do toga, kako je potvrđeno iz MUP-a TK za sada neće doći, jer postoje i drugi alternativni putni pravci kojima automobili mogu saobraćati. 

Dodatno je nekoliko desetina članova i simpatizera Udruge zaboravljenih branitelja, jučer ponovo blokiralo saobraćaj na prilazima GP Bijača.

Kažu da nisu iznenađeni orkestiranim optužbama političara, u koje se, kako navode, uključila i Federalna policija.

Negiraju bilo kakvu povezanost s političkim strankama i odgovornost za proteste i blokade u potpunosti stavljaju na dušu trenutne vladajuće parlamentarne većine, SDA, HDZ BiH, SBB-a, kojoj je, kako navode, u interesu imati, s jedne strane zavađeni narod, a s druge strane stotine hiljada lažnih boraca, koji primaju naknade kako bi glasovali za produženje ove agonije.

"Oni nas sada ponovno zovu na nekakve razgovore, a u razgovorima smo izgubili nekoliko godina. Mogu nas sada rastjerati policijom i specijalcima, ali mi ćemo se vratiti i od svojih zahtjeva nećemo odustati", naveli su promrzli branitelji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije