Više stotina boraca i sindikalista protestira ispred zgrade Parlamenta

A. B.
Više stotina boraca i sindikalista protestira ispred zgrade Parlamenta
Uoči vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, ispred zgrade Federalnog parlementa okupilo se nešto više od 200 predstavnika boračkih organizacija iz FBiH tražeći tako nekoliko usvajanje nekoliko njima bitnih zahtjeva.

U najavljenom dnevnom redu današnje vanredne sjednice je i zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čije je donošenje predložio šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Ismet Osmanović, kao i informacija i analiza o statusu boračkih kategorija u Federaciji BiH.

Jedan od predstavnika boračkih udruženja Mirsad Siočić za Radiosarajevo.ba je kazao da borci, odnosno branioci FBiH već osam mjeseci protestiraju ispred Vlade FBiH za, kako je kazao, svoja neostvarena prava.

Predstavnici boračkih udruženja danas ispred zgrade Parlamenta FBiH pjesmom traže svoja prava, a sve uoči vanredne sjednice Predstavničkog doma. Borci su danas poručili da ne žele otići dok se njihova prava ne ispune i zahtjevi ne ispune. Saobraćaj u ulici Hamdije Kreševljakovića gdje se održavaju protesti je obustavljen, a skup osiguravaju pripadnici Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo (MUP KS-a).

Borci imaju tri zahtjeva - objavu jedinstvenog registra branilaca FBiH s jasnim naznakama koji će podaci iz registra biti dostupni javnosti, borački dodatak za sve branioce RBiH koji na osnovu učešća u ratu od '92. do 95. nisu ostvarili nikakva mjesečna primanja ili ako su ona manja od 200 KM mjesečno.

Kao treći zahtjev borci navode ukidanje ili obustavu finansiranja svih boračkih organizacija i saveza iz svih budžetskih proračuna najmanje na godinu dana dok se ne pročisti registar branilaca, te provjeri zakonitost i transparentnost poslovanja svih boračkih organizacija u posljednjih 15 godina.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH  Selvedin Šatorović za naš portal je kazao kako su sindikalci podržali Nacrt zakona očekivajući da će kroz javnu raspravu doći do uvažavanja njihovih amandmana.
 
"Međutim, nakon toga mi nismo bili sudionici procesa, isključeni smo jer nismo odustajali od naših amandmana. Ovaj zakon potpuno ide nauštrb radnika. Mi podržavamo povećanje penzija, ali tražimo i povećanje cijena rada, kao i to da dođemo do adekvatnog penzioniranja, suzbijanja rada na crno, a ne zakon koji će nastetiti radnicima", kazao je Šatorović.
 
Predsjednica Kantonalnog odbora osnovnog odgoja i obrazovanja Unskog-sanskog kantona (USK) Zehra Hadžić je kazala da su na proteste došli zbog usvajanja zakona o PIO-u koji je za buduće penzionere, prema njenim riječima, totalno nepovoljan i to psebno za one koji su radni staž stekli prije rata, tokom rata i nakon rata.
 
"Tada su plaće bile daleko ispod prosjeka. Borci će na ovaj način biti ostećeni za 20 do 30 posto i zaista nismo svi zaslužili da odemo u mirovinu i dobijamo mnogo manje od onoga što zaslužujemo", naglasila je Hadžić.

Podsjećamo, vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas, a prva tačka najavljenog dnevnog reda je novi federalni zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Taj akt najavljuje uvođenje bodovnog sistema za obračun visine penzija u FBiH i važio bi samo za korisnike koji će se penzionisati nakon njegovog stupanja na snagu ako ga odobri Parlament.

Za sjednicu je najavljeno također razmatranje dopuna važećeg zakona o policijskim službenicima, koje kao zaseban akt tretiraju obračun penzija policajcima budući da oni nisu zadovoljni bodovnim sistemom iz predloženog zakona o PIO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije