Borci nakratko blokirali saobraćaj u Alipašinoj ulici: Ne odustajemo od zahtjeva

E. H.
Borci nakratko blokirali saobraćaj u Alipašinoj ulici: Ne odustajemo od zahtjeva
FOTO: Screenshot / Facebook
Nezadovoljni demobilizirani borci iz Federacije Bosne i Hercegovine, bez ikakve najave, ponovo su izazvali blokadu, a ovog puta blokirali su jednu od najprometnijih saobraćajnica u Sarajevu.

Tačnije, blokirali su Alipašinu ulicu, ispred donedavnog sjedišta Vlade Federacije BiH, te su još jednom istaknuli upozorenje kako traže ispunjavanje tri zahtjeva od vlasti u FBiH.

"Ova blokada je samo upozorenje da smo ozbiljni, da ozbiljno radimo i da nas ne mogu gaziti kako žele. Armija BiH i HVO su zajedno krenuli i mi idemo do kraja zajedno. Imamo tri zahtjeva, ne odustajemo dok oni njih ne ispune. Jedno nam preostaje da nas i javnost podrži. Dalje korake određuje Parlament, jer on mora tog istog trenutka riješiti", kazao je Drago Grbavac, jedan od predstavnika boraca koji su danas blokirali Alipašinu ulicu.

On je dodao i kako je Parlament o pitanju boraca bio dužan zakazati sjednicu još u julu prošle godine, međutim da borci do danas čekaju ispunjenje svojih zahtjeva.

"Mi tražimo izradu javnog novog registra boraca, kako bi svaki građanin mogao vidjeti ko je to bio u ratu, a ko nije. Mi odustati nećemo, to ne zavisi od nas, mi smo samo posljedica a uzrok je vlast. Oni krše svoje obaveze, mi smo blokirali danas deset minuta ovu saobraćajnicu, a mi ostajemo zajedno i niko neće moći da nas razbije. Ne znamo da li će biti više blokada", dodao je Grbavac.

Podsjećamo, prije dvije sedmice, u noći između 28. februara i 1. marta, demobilizirani borci blokirali su praktično najvažnije putne pravce u cijeloj Federaciji BiH. Izvršena je blokada gotovo svih izlaza iz Sarajeva, ali blokirani su i putni pravci kod Tuzle, Zenice, Doboja, te između Konjica i Jablanice.

Blokada u većini gradova je trajala samo jednu noć, te su policijske snage Federalne uprave policije već rano ujutro 1. marta pregovorima ili upozorenjem za primjenu sile deblokirali većinu putnih pravaca. Jedina blokada koja je izdržala duže bila je ona na petlji Šićki Brod kod Tuzle, no i ona je uklonjena policijskom intervencijom 3. marta.

U međuvremenu, Vlada FBiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem obećala je da će učiniti sve kako bi ispunila zahtjeve boraca, te je već i objavila jedan dio boračkog registra, koji se odnosi na Tuzlanski kanton. Ipak, borci nisu zadovoljni ovim potezima, te traže hitno ispunjavanje svoja tri zahtjeva koji se odnose na borački registar, finansiranje boračkih organizacija i naknadu za demobilizirane borce, te prijete novim blokadama i protestima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije