Borba za ponos u TK: Više od 500 doktora dalo otkaz, a brojka još raste

L. K.
Borba za ponos u TK: Više od 500 doktora dalo otkaz, a brojka još raste
Tuzlanski.ba / Admir Suljić

Doktori okupljeni u Sindikatu doktora medicine i stomatologije i danas nastavljaju u Tuzlanskom kantonu s potpisivanjem otkaza koji će u narednim danima i pravno biti ozvaničeni.

Naime, prošle sedmice na sastanku sindikalista i predstavnika Vlade TK postojale su sve indicije da će doktori medicine i stomatologije, odnosno njihov sindikat, dobiti reprezentativnost na nivou kantona, ali do toga ipak nije došlo. Također, nije potpisan ni kolektivni ugovor na kojem insistiraju doktori, zbog čega su donijeli odluku da podnesu  otkaze.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije TK - Admir Suljić - doktori nastavljaju i danas davati otkaze: „Do sada, prema informacijama koje sam prikupio, otkaze je dalo oko 550 doktora.“

"U domovima zdravlja Srebrenik, Gradačac, Gračanica, Lukavac, Živinice, u ovim jačim domovima imamo odaziv 90 posto, a u Univerzitetskom kliničkom centru je odziv oko 30 posto, a nadam se da će nam se danas i narednih dana kolege pridružiti, treba im malo hrabrosti“, navodi doktor.

Napomenuo je i da ih iz Vlade niko nije kontaktirao: "Direktori domova zdravlja su jako zabrinuti za cjelokupnu situaciju, od nas pedeset, 43 daje otkaz, naprimjer. Dakle, 90 posto ljekara napustilo je neki dom zdravlja, onda možete zamisliti na šta to liči, a kako je banalan razlog za ovu situaciju."

Dr. Suljić kaže da su svi zabrinuti, da su neki u kreditima, neki na specijalizaciji, bolovanju i opet pristaju da daju otkaz: „Radi se o sudbinama, kako nas samih tako i pacijenata. Pri kraju je strpljenje, a čovjek može da odluči da li da zadrži ponos i dostojanstvo."

Naš sagovornik napominje da imaju podršku Federalnog sindikata doktora medicine i stomatologije, ali problem nije riješen: „Šta će biti sa zdravstvenim sistemom Tuzlanskog kantona, oni moraju razmisliti. Ako ima razuma, odluka može biti vrlo jednostavna – da nam se uvaži ono na šta imamo pravo, da prema istom zakonu kao u ostalim kantonima imamo isto kao i naše kolege.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije