Kantonalna bolnica u Bihaću duguje 14 miliona KM, prijeti im gašenje računa

H. A.
Kantonalna bolnica u Bihaću duguje 14 miliona KM, prijeti im gašenje računa
/ Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić"
Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću ima akumulirani dug od 14 i pol miliona maraka.

Zbog ogromnog duga prema dobavljačima i Zavodu zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, ovoj krajiškoj bolnici ponovo prijeti blokiranje bankovnog računa.

Iz kabineta direktora Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić", prim. dr.  Smaila Derviševića za Radiosarajevo.ba su kazali da su u fazi pregovaranja.

"Trenutno smo u fazi pregovaranja s Vladom Unsko-sanskog kantona, resornim Ministarstvom za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Unsko-sanskog kantona i Zavodom zdravstvenog osiguranja USK-a o iznalaženju načina rješavanja finansijske situacije naše ustanove", odgovorili su na upit o dugovanjima i koracima koji se poduzimaju kako bi se riješio dug.

U proteklim danima je održan sastanak na inicijativu ministra za zdravstvo USK-a Hazima Kapića s menadžmentom ove zdravstvene ustanove.

"Koliko zdravstvenih usluga, toliko novaca od fonda. Za ostale kategorije zaposlenika, uvjetno rečeno, nema mjesta. Zato što oni moraju biti na tom novcu koji se dobije od ZZO-a", poruka je ministra Kapića nakon ovoga sastanka.

I pored mjesečne tranše Zavoda zdravstvenog osiguranja, bihaćka bolnica svakih 30 dana se zadužuje dodatnih 300 hiljada maraka, naglasio je to premijer Husein Rošić nakon sastanka.

"Mi smo zadužili menadžment prije dva mjeseca da se napravi program sanacije Kantonalne bolnice na modalitetu ZDK-a, a do danas nemamo povratne informacije. Očigledan je dojam, neću kazati bahatosti, ali nerada svakako", otvoreno je kazao Rošić.

Lošoj situaciji doprinosi i veliki broj neosiguranih osoba koje na ovom kantonu dostiže cifru 80.000. Procjenjuje se da se na neosigurane osobe godišnje troši oko 300.000 KM, a ta sredstva neko mora namiriti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije