Zvornik: Roditelji ne puštaju djecu u školu dok se ne riješi pitanje jezika

Anadolija
Zvornik: Roditelji ne puštaju djecu u školu dok se ne riješi pitanje jezika
Foto: RTRS / Ilustracija

Predstavnici roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz svih područnih škola u Zvorniku danas su na sastanku kod Mersada Mehmedovića, predsjednika Skupštine općine Zvornik, dogovorili su se da će pokušati naći rješenje za "bosanski jezik" na sastanku 1. februara.

Izjavio je to Muharem Sinanović, predstavnik roditelja 16 učenika bošnjačke nacionalnosti u područnom odjeljenju u Liplju Osnovne škole Sveti Sava iz Zvornika koji danas nisu došli na početak nastave u drugom polugodištu. Do bojkota nastave u Liplju došlo je jer roditelji traže da se u đačke knjižice kao naziv maternjeg jezika upisuje "bosanski jezik", umjesto "jezik bošnjačkog naroda".

"Na sastanak ćemo pozvati OSCE, OHR, direktore svih škola s područja Zvornika, te predstavnike Ministarstva prosvjete i kulture RS-a. Ako se ne postigne dogovor idemo u radikalnije mjere, a dotad djeca u Liplju neće pohađati nastavu", rekao je Sinanović. 

Na pitanje koje radikalnije mjere su moguće, odgovorio je da su u pitanju blokada puteva, obustava nastave i slično, kako bi omogućili da se izučava "bosanski jezik".

"Vjerujem da će se to završiti, sve zakonske osnove su na našoj strani. Ako ima iole zakona u našoj državi, vjerujem da će to biti rješeno", kaže Sinanović. 

Radomir Petrović, direktor Osnovne škole Sveti Sava ranije je u izjavi za AA potvrdio da 16 učenika područnog odjeljenja Liplje nije došlo na nastavu, ali da ovo pitanje ne može biti riješeno na lokalnom nivou, jer škole postupaju u skladu s uputstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a podržao je "borbu svih roditelja i djece na području ovog entiteta za ostvarivanje prava na bosanski jezik i nastavu na bosanskom jeziku" i najavio posjetu Liplju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije