Blokadom saobraćajnica blokirano je bilo i 10.000 radnika u industriji

Radiosarajevo.ba
Blokadom saobraćajnica blokirano je bilo i 10.000 radnika u industriji

Povodom protesta demobiliziranih boraca Federacije BiH prošle sedmice koji su blokirali pola države, izražavamo negodovanje zbog načina na koji je to učinjeno, stoji u saopćenju Upravnog odbora Udruženja proizvođača namještaja BiH

"Prije svega želimo istaći da država treba omogućiti invalidima dostojanstvenu penziju, a zdravim borcima dostojanstvena radna mjesta. Svi oni imaju pravo na rad, i vlasti su dužne osigurati im uvjete. S tim u vezi, već godinama pozivamo vlasti da smanje poreze na plaće za pola i tako omoguće masovno zapošljavanje i povećanje plaća. Na taj način bi svi puno lakše dolazili do posla i egzistencije dostojne čovjeka. Međutim, ne mogu se prava ostvarivati na ulici i na štetu građana, i posebno želimo istaći, na štetu privrednika", kaže se u saopćenju kojeg potpisuje predsjednik UO Ramiz Grapkić.

Navodi se da su privrednici najvrijedniji dio društva i čine sve da u veoma teškim uslovima proizvode,stvaraju novu vrijednost,otvaraju nova radna mjesta i zapošljavaju radnike.

"Blokadom saobraćajnica blokirano je bilo i 10.000 radnika u industriji namještaja, onemogućivši ih tako također u njihovom pravu na rad. Proizvođači namještaja su izvozno orjentisani i rade za zahtjevna tržišta zemalja EU, što podrazumijeva potpuno profesionalan odnos prema kupcima.Ino kupci ne tolerišu kašnjenja u isporuci gotovih proizvoda. Kupci neće da rade sa proizvođačima iz nestabilnih područja,gdje se zbog bilo kojih nezadovoljstava onemogućava normalno poslovanje kompanija i izvršavanje ugovorenih obaveza", zaključuje se u saopćenju.

Činom blokada saobraćajnica, dalje se navodi, najviše trpi privreda, a ponajviše radnici koji stvaraju novu vrijednost i time pune penzione i zdravstvene fondove.

"Narušava se  poslovni imidž Bosne i Hercegovine a samim tim i proizvođača sa mogućnošću prekida saradnje sa ino kupcima. Nanesena je materijalna šteta proizvođačima zbog dodatnih troškova oko alternativnih prijevoza radnika,sirovina,repromaterijala i gotovih proizvoda. Stvorena je atmosfera straha i neizvjesnosti što krajnje negativno utiče na produktivnost rada, odnos prema radu. Poslana je negativna poruka svima a posebno mladim ljudima kada je u pitanju dilema ostati ili otići iz Bosne i Hercegovine. Blokadama kao što su ove mogu doći u pitanje svi pozitivni napori koje društvo čini", ističe se u saopćenju.

U iz ovog udruženja traže od nadležnih da najodgovornije pristupe rješavanju problema demobilisanih boraca, ali vodeći računa da novac za penzije neko mora zaraditii.

"Poslodavci također moraju biti zaštićeni u smislu stvaranja i održavanja normalnog ambijenta za poslovanje,što podrazumijeva slobodan protok roba i usluga, i sigurnost  poslovanja u punom kapacitetu kao minium kojeg nameću slobodna tržišta. Naglašavamo da poslodavci zapošljavaju sve kategorije stanovništva pa i demobilisane borce. Ne komplikujmo život jedni drugima, već zajedno gradimo našu državu i sve segmente njenog društva"", saopćili su.

 

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije