Bivši učenici Gazi Husrev-begove medrese o hapšenju Rušita Nurkovića

Radiosarajevo.ba
Bivši učenici Gazi Husrev-begove medrese o hapšenju Rušita Nurkovića
Foto: AA / Gazi Husrev-begova medresa

Generacija učenika Gazi Husrev-begove medrese (1981.-1985.), među su i istaknuti članovi Islamske zajednice u BiH, oglasila se sinoć povodom hapšenja Rušita Nurkovića osumnjičenog za zločine nad Hrvatima u srednjoj Bosni.

Piše: F. V.

Kako navode, brojne generacije učenika Gazi Husrev-begove medrese, posebno generacija 1981.-1985., kojima je bio odgajatelj, svjedoče o moralnosti i čestitosti tog čovjeka.

Poznata imena uhapšenih u akciji SIPA-e u Sarajevu, Zenici i Vitezu
Potresni izvještaj doktora o zločinima zbog kojih je SIPA danas uhapsila osam osoba

„Iznenadila nas je i teško pogodila vijest da su jutros rano (jučer) pripadnici SIPA-e ušli u tvoj dom i da su te od tvoje porodice odveli pod optužbom za ratni zločin. Naravno, kao legalisti i osobe koje cijeloga svog života promoviramo univerzalne vrijednosti pravde i pravičnosti, slobode i ravnopravnosti svih pred zakonom, duboko se suosjećamo s porodicama ubijenih bez obzira koje nacionalnosti i vjerske pripadnosti bili i osuđujemo zločin, bez obzira ko ga i u ime koga i čega počinio“, navodi se u otvorenom pismu bivših učenika Gazi Husrev-begove medrese u kojem se obraćaju Nurkoviću.

Oni su, također, dodali:

„Poznavajući godinama tvoju ličnost, moralnost, čestitost i dobronamjernost, koju si posebno pokazivao prema nama učenicima Gazi Husrev-begove medrese u toku odgojnog procesa koji si s drugim kolegama tako umješno vodio potpuno smo sigurni da su takve optužbe neosnovane i da će se potvrditi tvoja nevinost i teška greška Tužilaštva i istražnih organa zbog optužbi koje su iznijeli“, naveli su.

Nurkoviću su poručili da nije sam.

„Ovim putem želimo ti poslati poruku da nisi sam i da tvoje vrline, tvoja dobrota i plemenitost, koje si uvijek pokazivao, u dobru i zlu, ratu i miru, nisu ostale neprimijećene i da su Istina i Pravda često spore, posebno na ovim našim bosanskohercegovačkim prostorima, ali ipak dostižne“, u reakciji učenika Gazi Husrev-Begove medrese.

Podsjećamo, na području Viteza, Zenice i Sarajeva policijski službenici Državne agencije za istrage iz zaštitu (SIPA) jučer su uhapsili osam osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo "Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika" i "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu komandanata i pripadnika Armije RBiH sa područja Centralne Bosne i Viteza, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata. Oni su osumnjičeni za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22. 12. 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti te vršeno pljačkanje i uništavanje imovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije