Bivši ratnik iz Sirije Emin Hodžić na sudu: Nije bilo namjere da se oružje koristi

Radiosarajevo.ba
Bivši ratnik iz Sirije Emin Hodžić na sudu: Nije bilo namjere da se oružje koristi
Foto: Arhiv / Sud u Sarajevu
Pripadnici PU Centar prekjučer ujutro su na Autobuskoj stanici u Sarajevu, uhapsili jednu osobu zbog krivičnog djela iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH, a riječ je o nedozvoljenom držanju oružja ili eksplozivnih materija.

Riječ je o Eminu Hodžiću, osobi koja je već ratovala u Siriji. Policija je u njegovom u njegovom automobilu Peugeot 307 pronašla dvije automatske puške i 15 okvira, čega je osam okvira bilo napunjeno municijom.

Detaljnim pregledom pronađena je zolja, tri ručne bombe, nepoznata eksplozivna naprava, oštrač noževa i dva jurišna prsluka.

Policija sada provodi detaljnu istragu za koju namjenu je bilo ovo oružje.

Emin Hodžić je danas pred sudijom za prethodni postupak Općinskog suda u Sarajevu izjavio da "nije bilo namjere da se to oružje i upotrijebi".

Kantonalni tužilac Senad Osmić na ročištu je zatražio da se Hodžiću odredi pritvor.

Advokatica Indira Karahodžić koja zastupa Hodžića usprotivila se prijedlogu Tužilaštva te je zatražila od Suda da se odbije prijedlog za određivanje pritvora Hodžiću. Istaknula je da je u pitanju manja količina oružja. 

"Da je bilo namjere da se to oružje upotrijebi, ono bi bilo upotrijebljeno. Ja imam iskustva u ratovanju, to je mizerna količina", kazao je Hodžić.

Tužilac Osmić je podsjetio da je Hodžić nedavno izašao iz zatvora gdje je bio zbog krivičnog djela "terorizam", te da se ponovo vratio krivičnom djelu. Istakao je da je očigledno da izrečena kazna nije preventivno djelovala na njega.

Odluka o pritvoru bit će naknadno saopćena.

Podsjećamo, Sud BiH osudio je 21. marta prošle godine Emina Hodžića na godinu zatvora, jer se 2013. borio na strani Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). Presuda je izrečena nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo sporazum o priznanju krivice, koji je Hodžić sklopio s Tužilaštvom BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije