Radnici hotela "Ero" blokirali cestu M-17 u Mostaru: Samo želimo pravo na život

Radiosarajevo.ba
Radnici hotela "Ero" blokirali cestu M-17 u Mostaru: Samo želimo pravo na život
Bivši radnici mostarskog hotela "Ero", nakon brojnih protesta ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, danas su blokirali magistralnu cestu M-17 u Mostaru.

Kako navode radnici koji su danas izašli na proteste, protekle četiri godine nisu im uplaćivani nikakvi doprinosi, zbog čega su odlučili blokirati saobraćajnicu M-17 kod sjevernog ulaza u Mostar.

Brojnim transparentima oni su nadležnim poslali jasnu poruku kako će istrajati u borbi za svoja prava, te su poslali zasebnu poruku premijeru FBiH Fadilu Novalić, u kojoj stoji da na ovaj način žele izboriti svoje pravo na život.

Ranije ove sedmice, na protest radnika hotela "Ero" reagirao je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je rekao da Gradska uprava nema nikakvu obavezu kada je riječ o problemu ovih radnika i uvezivanju njihovog staža.

"Mi kao grad u privrednim društvima nemamo neku obavezu. Možemo im pomoći u traženju rješenja koja bi im dala za pravo u rješavanju njihovog statusa. Ako su u pitanju doprinosi to bi se moglo rješavati na Vladi Federacije BiH, na način kako su to riješile neke druge javne kompanije", kazao je mostarski gradonačelnik Bešlić.

Također, nakon protesta ispred Vlade FBiH u Mostaru tokom posljednjeg vladinog zasjedanja radnici su zatražili sastanak i s federalnim premijerom Fadilom Novalićem ili nekim od resornih ministara, što im je do sada obećavano.

Zbog toga su se premijeru obratili pismom u kojem traže da njihov problem bude hitno riješen.

"Da li ste gospodine Novalić zaboravili na dio države u kojoj ste premijer, u ovom slučaju Hercegovinu? Da li ste zaboravili na radnike u Hercegovin, u ovom slučaju radnike Hotela Ero, koji nažalost imaju iste probleme kao ostatak države. Ovdje nije riječ o pojedincu, već o šezdeset hranitelja porodica", istaknuli su nezadovoljni radnici u ovom pismu.

Podsjećamo, Hotel Ero bio je smješten u objektu Federalnog zavoda PIO, a firma je u vlasništvu Grada Mostara. Trenutno je u predstečajnom postupku, dok je zgrada u postupku prodaje Vladi HNK za smještaj njihovih institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije