Bivši pripadnik Legije stranaca pokušao organizirati napad na libijskog diplomatu

Radiosarajevo.ba
Bivši pripadnik Legije stranaca pokušao organizirati napad na libijskog diplomatu
Arhiv / Ilustracija

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine rasvijetlila je okolnosti pod kojima je ugrožena sigurnost akreditiranog libijskog diplomate u našoj zemlji Jamila Khalafa, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Piše: Faruk Vele

Prema našim saznanjima, bivši pripadnik Legije stranaca, francuski državljanin Saez Jose Gil, koji je tokom rata boravio na području Hrvatske, stigao je u Sarajevo s novcem kako bi angažirao osobe koje bi nanijele tjelesne povrede  libijskom diplomati.

Državljanin Francuske protjeran iz BiH, bio prijetnja po sigurnost

Bivši legionar je u pripremama napada ostvario kontakt sa bh. državljanima koji su pod nadzorom naših službi, a da bi ih angažirao za napad na Khalafu.

Domaće sigurnosne agencije zasad nemaju informacija da je trebala biti izvršena likvidacija Jamila Khalafa u Sarajevu, ali se pretpostavlja da je pozadina napada bila politička.

Saeza Josea Gila OSA je locirala u saradnji s FUP-om i Službom za poslove sa strancima, te uhapsila. On se i trenutno nalazi pod kontrolom Službe za poslove sa strancima.

Služba za poslove sa strancima je izrekla mjeru protjerivanja sa zabranom ulaska u Bosnu i Hercegovinu na period od pet godina spomenutom francuskom državljaninu.

Bosanskohercegovačke službe i na ovaj način su potvrdile spremnost da i u kompliciranim međunarodnim odnosima, zajedničkom širokom saradnjom, očuvaju sigurnost na teritoriji naše države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije