KS / Sud u Sarajevu ukinuo pritvor Rami Brkiću, Tužilaštvo uložilo žalbu

03. 10. 2019. u 12:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Tužilaštvo Kantona Sarajevo uložilo je žalbu na odluku Općinskog suda u Sarajevu kojom je bivšem policijskom komesaru Unsko-sanskog kantona (USK) Ramo Brkić ukinut pritvor.

Ove informacije za Radiosarajevo.ba potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Naime, bivšem komesaru MUP-a Unsko-sanskog kantona Rami Brkiću, koji je tri godine bio u bjekstvu, odlukom Općinskog suda u Sarajevu ukinut je pritvor.

Proces protiv Brkića, optuženog za davanje dara, prebačen je odlukom Suda Bosne i Hercegovine na Općinski sud u Sarajevo, a optužnicu u ovom slučaju zastupa Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

On je prvo optužen u predmetu sa sutkinjom Suda BiH Azrom Miletić, a optužnica ga je teretila da je zajedno sa Senadom Šabićem, preko posrednika, sutkinji nudio dar kako bi im se umanjila kazna ili da se oslobode krivnje u žalbenom postupku koji je tada vođen.

Sud BiH odredio jednogodišnji pritvor Rami Brkiću

Sud Bosne i Hercegovine donio je danas rješenje u predmetu Ramo Brkić kojim je u odnosu na optuženog Brkića određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže jednu godinu, računajući od dana lišenja slobode ili do nove odluke Suda, a iz zakonskih razloga iz člana 132. stav 1.

Podsjetimo, optuženi Ramo Brkić uhapšen je 25. maja ove godine po međunarodnoj potjernici u Republici Sloveniji, te je u ekstradicionom postupku izručen nadležnim organima u BiH 18. juna.

Optužnicom Tužilaštva BiH od 17. juna 2015. godine, potvrđenom dana 22. juna 2015. godine, Senad Šabić i Ramo Brkić optuženi su za krivično djelo "davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine" saopćeno je iz Suda BiH.

NEMA KOMENTARA