Bivši kapiten Zmajeva Emir Spahić ulazi u Sabor Islamske zajednice

Radiosarajevo.ba
Bivši kapiten Zmajeva Emir Spahić ulazi u Sabor Islamske zajednice
Foto: Radiosarajevo.ba / Emir Spahić

U naredni petak, 7. decembra, bit će održani novi izbori u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Piše: Faruk Vele

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović je u posljednjoj hutbi istakao da je to prilika da i na ovaj način pokažemo svoju predanost Zajednici.

"Birat ćemo one najuzoritije među nama da nas predstavljaju u tijelima Islamske zajednice. Birat ćemo one koji su pokazali da brinu našu zajedničku brigu, one koji razumiju Zajednicu i njene probleme, one koji su vjerni islamskoj tradiciji Bošnjaka i čija lojalnost našoj vjeri, Zajednici i Domovini nije upitna", naveo je Kavazović.

Dodao je da je i našoj Zajednici potrebno podmlađivanje, te da su "izbori u našim džematima prilika da mladim ljudima damo šansu da se osjete dijelom Zajednice, te da od starijih uče odgovornost nošenja našeg zajedničkog emaneta".

Također, pozvao je i na veće uključivanje žena u rad IZBiH, odnosno "da prepoznamo potencijal koji se nalazi u pripadnicama naše Zajednice". Jer, "velika zasluga za očuvanje islama na ovima prostorima pripada našim majkama i nenama".

U pojedinim dijelovima Islamske zajednice van BiH izbori su već održani. Naime, temeljem utvrđenog hodograma izbornog procesa unutar Islamske zajednice u Hrvatskoj, u nedjelju 25.11. održana je Izborna skupština za izbor članova Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj za mandatno razdoblje 2018.-2022. godine.

Muftija zagrebački dr. Aziz ef. Hasanović u svom kratkom obraćanju je ukazao na značaj ovih izbora, te pozvao delegate iz svih medžlisa da glasaju po vlastitoj savjesti za članove zakonodavnog tijela Islamske zajednice u Hrvatskoj – Sabora Islamske zajednice.

Nakon tajnog glasanja Izborna komisija u sastavu: Mevludi ef. Arslani, Bermin Meškić i Salkan ef. Herić prebrojala je izborne listiće i na temelju osvojenih glasova utvrdila nove članove Sabora IZ u Hrvatskoj za mandatno razdoblje 2018.-2022. Među novim sabornicima s područja Dubrovnika su Emir Spahić, bivši reprezentativac i kapiten popularnih Zmajeva, te Džemila Herić, inače supruga glavnog imama iz Dubrovnika Salkana ef. Herića.

Ovo je inače prvi put da jedan doskora vrhunski aktivni sportista ulazi u najviše organe Islamske zajednice. Zanimljivo je da je i Emirov brat Alen, također bivši nogometaš, u odboru dubrovačkog džemata.

Emir Spahić obavlja hadž - undefined

Foto: Facebook: Emir Spahić (desno) s bratom Alenom na umri

Budući će do kraja ovog mjeseca biti poznata imena i članova Sabora IZBiH, u koji ulazi pet sabornika iz Hrvatske, nije isključeno da popularni Spaha bude i dio najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela IZ u Sarajevu.

Također, iz drugih dijelova Hrvatske u Sabor IZ u Hrvatskoj su izabrani: Vahid ef. Hadžić iz Splita, Mersel Zulbeari iz Zadra, Adnan ef. Đikić, Sabina Pitarević i Sadeta Hadžialagić iz Rijeke, Hazim ef. Bećirović iz Labina, Aziz Ahmetović iz Poreča, Emil Mujkanović iz Umaga, Mirsad Kugić i Omer Brkičević iz Pule, Nejla Muhić i Almir ef. Šabić iz Karlovca, Edhem Omerović iz Siska, Enes Bajrić iz Varaždina, Vehid Ibraković iz Slavonskog Broda, Idriz ef. Bešić iz Gunje, Ale Gredelj iz Osijeka i
Vinkovaca, Mirza Šabić, dr. Mohammad Ahel Zaky, Osman Međiti i Melisa Arslani iz Zagreba.

Nakon što je predsjednik Izborne komisije saopćio rezultate, muftija dr. Hasanović čestitao novoizabranim članovima Sabora, zahvalio je svima koji su učestvovali u izbornom procesu te najavio konstituirajuću sjednicu Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj za 9. 12. kada se biraju i članovi Sabora Islamske zajednice u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije