Bissell: Lideri mogu dati viziju za bolju saradnju, manje zidova i više mostova

Radiosarajevo.ba
Bissell: Lideri mogu dati viziju za bolju saradnju, manje zidova i više mostova
FOTO: Fena / Prijem upriličen u Domu Oružanih snaga BiH

Na NATO novogodišnjem prijemu, upriličenom večeras u Domu Oružanih snaga BiH, strani zvaničnici poručili su prisutnim bh. liderima da moraju dati viziju za bolju saradnju dok su oni ukazali da je BiH na putu ka NATO-u potrebna bolja opremljenost na osnovu koje bi već dobro obučeni bh. kadrovi dostigli maksimum u borbenoj spremnosti.

“Dijalogom i uzajamnim poštovanjem, lideri prisutni u ovoj sali, i oni koji nisu ovdje, mogu dati viziju za bolju saradnju, manje zidova i više mostova. Kako se približavamo 2019. godini, ima mnogo toga o čemu možemo razmišljati: nova vlast je formirana, ministri vanjskih poslova NATO-a su se sastali prošle sedmice i objavili da su spremni prihvatiti da BiH podnese svoj prvi Državni godišnji plan, što izglede za članstvo BiH u NATO-u čini jedan korak bliže”, kazala je uime admirala Fogga komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Marti Bissell.

Pohvalila je rad pripadnika NATO Štaba Sarajevo jer su “svaki dan predani u tome da BiH učine sigurnijom za sve njene građane”.

Također, predstavnici NATO-a izrazili su ohrabrenje zbog nastavka aktivnosti na knjiženju nepokretne vojne imovine.

Mišljenja su da uvjet koji su postavili ministri vanjskih poslova NATO-a u Talinu 2010. godine ostaje važan za BiH i njen napredak na putu ka članstvu. Još je, kako ističu, važniji konstruktivan dijalog svih lidera ove zemlje u tom pravcu.

Sa predstavnicima stranih institucija na prijemu su bh. političati podijelili isto uvjerenje da Bosna i Hercegovina teži većem integriranju u euroatlantske institucije.

Novogodišnji NATO prijem u Sarajevu upotpunio je Vojni orkestar Oružanih snaga BiH izvedbama stranih i domaćih kompozicija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije