Bissel u Sarajevu: BiH i NATO imaju jake partnerske odnose

Radiosarajevo.ba
Bissel u Sarajevu: BiH i NATO imaju jake partnerske odnose
FOTO: NATO / Marti Bisell

Brigadna generalisa Marti Bissell, komandantica NATO štaba u Sarajevu, održala je predavanje studentima u Sarajevu o temi "Zašto je proces NATO integracija važan za Bosnu i Hercegovinu".

„BiH ima jako partnerstvo s NATO-om koje traje od 2006. godine. BiH je tražila da se to partnerstvo produbi, odnosno da se aktivira MAP. Ja mogu reći da BiH i NATO imaju jake partnerske odnose. NATO je ponudio članstvo BiH jer je to zatraženo. Ni u jednoj državi ne postoji stopostotni konsenzus. Pitanje je demokratije, odnosno da li zemlja može ispuniti ono što je tražila“,  kazala je Bisel.

Navela je kako BiH tek počinje raditi na onome što je neophodno za članstvo u NATO-u. Istakla je da BiH nije dostavila svoj godišnji nacionalni program, „to je zapravo kao da dolazite prvi dan u školu, a ne mogu vas ocijeniti jer niste dostavili ocjene i ono što planirate postići".

Poručila je kako NATO ostaje predan pomoći BiH na njenim reformskim putevima.

Predavanje na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu je, kako kaže, njena četvrta prilika da ima ovakva predavanja na univerzitetima u Bosni i Hercegovini.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije