Bišćani postavili ultimatum: Slijedi blokada puteva i graničnih prijelaza

Fena
Bišćani postavili ultimatum: Slijedi blokada puteva i graničnih prijelaza
Veliki broj građana Bihaća je na večerašnjem mirnom okupljanju na Gradskom trgu zatražilo hitno izmještanje nekoliko hiljada ilegalnih migranata iz središta grada, na odgovarajuću smještajnu lokaciju.

Za ovo je dat rok od pet dana, inače će građani blokirati sve saobraćajnice i granične prijelaze.

Dat je i rok od 48 sati za zaustavljanje velikog, svakodnevnog priliva ilegalnih migranata na to područje, te se na taj način insistira na maksimalnom angažmanu nadležnih državnih institucija, koje su prema mišljenju organizatora skupa "zaboravili Bihać".

"Moraju svi znati da ovo nije protest protiv migranata, nego jednostavno poruka da je trenutačna situacija u našem gradu neprihvatljiva. Nedopustivo je da strahujemo od šetnje kroz vlastiti - herojski grad i da zaključavamo sve prilaze našim domovima. Do sada smo molili za pomoć, sada zahtijevamo odgovarajuću reakciju", rekao je gradski vijećnik i organizator skupa Sej Ramić.

Amela Bešić, jedan od okupljenih građana, istakla je "kako ovo nikako nije poziv na linč, ali jeste jasno davanje do znanja da Bihać ne smije biti pretvoren u migrantski geto".

Na tom okupljanju građana, obratili su se i srednjoškolci i studenti.

"Želimo da ovo bude grad prilika za mlade i da oni upravljaju s njim. Da se omogući uspješnim mladim Bišćanima i građanima Unsko-sanskog kantona da nesmetano grade život u svom gradu. Naravno, suosjećamo s brojnim migrantima, ali ne možemo nijemo posmatrati razbojničko ponašanje nekolicine njih", poručio je Zlatan Musić.

Nakon okupljanja na Gradskom trgu, građani su se uputili na mirnu protestnu šetnju do sjedišta Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bihaću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije