Udruženje poljoprivrednika apelira: Proglasite stanje elementarne nepogode

Fena
Udruženje poljoprivrednika apelira: Proglasite stanje elementarne nepogode
Zbog nepovoljnih vremenskih prilika tokom cijele ove godine, posebno visokih temperatura tokom ljeta, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u ZDK-u Sedin Biogradlija uputio je apel da nadležni u Vladi FBiH proglase stanje elementarne nepogode.

On je zatražio da se stanje elementarne nepogode proglasi u oblasti poljoprivredne proizvodnje, zbog globalnog umanjenja prinosa u poljoprivredi i proizvodnji.

"Stanje u poljoprivredi je naročito teško i vrlo nepovoljne klimatske promjene nanose ogromnu štetu poljoprivredi. Teške poplave uništile su značajne poljoprivredne površine, ljudi su usljed klizišta ostajali bez domova, stoke, svojih nasada, i konačno ova godina je dotukla poljoprivredu sa aprilskim snijegom, dok će sada suša uništiti i preostali urod kod poljoprivrednika, uvećati troškove proizvodnje i uništiti ono malo što je ostalo od naše poljoprivrede" istaknuo je Biogradlija.

Razlog za hitnu reakciju su i teški poremećaji cijena na tržištu posebno jagodičastog voća, primjetna poskupljenja repromaterijala, kao i uvođenje novih nameta od susjedne Republike Hrvatske, dodaje.

"Stanje na terenu je vrlo teško širom Federacije, od Tuzle, Željeznog Polja, Olova, Zavidovića do Bihaća i Mostara. Svugdje je isto neizdrživo, a poznato je da najmanje dva kantona moraju proglasiti stanje elementarne nepogode da bi ona bila proglašena i u Federaciji za što svakako postoje ispunjeni uslovi", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije