Bill Clinton: Kosovo će uvijek u mom srcu imati posebno mjesto

Radiosarajevo.ba
Bill Clinton: Kosovo će uvijek u mom srcu imati posebno mjesto
Wikipedia / Bill Clinton
Uz Donalda Trumpa i Rexa Tillersona, desetu godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosovu su čestitali i bivši američki predsjednici Bill Clinton i George Bush.

Čestitke su uputile i bivše državne sekretarke Madeleine Albright i Condoleezza Rice, kao i bivši komandant NATO snaga u Evropi, general Wesley Clark.

U video-poruci predsjednik Clinton izjavio je da će Kosovo "uvijek u njegovom srcu imati posebno mjesto".

Izuzetno sam zahvalan što sam kao predsjednik SAD mogao da pomognem da ostvarite budućnost u slobodi i toleranciji”, rekao je Clinton.

On je podvukao da vjeruje da je "zasluženo mjesto" Kosova punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, EU, NATO i međunarodnoj zajednici uopće.

“Za vaše međunarodne prijatelje širom svijeta je značajno da nastavite da radite na prevazilaženju sukoba iz prošlosti”, poručio je Clinton.

Bivši predsjednik SAD George Bush je u svoje i ime supruge Lore čestitao narodu Kosova uz poruku "u ovom značajnom trenutku želimo vam mirnu, demokratsku i bogatu budućnost".

Bivši komandat NATO snaga u Europi u vrijeme napada na SRJ, general Wesley Clark je ispod slike s Kosova iz tog vremena napisao: "Čestitke narodu Kosova, slavimo deset godina nezavisnosti".

Predsjednik i premijer Kosova Hashim Thaqi i Ramush Haradinaj povodom godišnjice primili su čestitke i drugih stranih zvaničnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije